Szeptember 13. és október 31. között immár 9. alkalommal indul útjára Budapesten az ART MOMENTS. A kortárs vizuális művészeti fesztivál a korábbi évekhez hasonlóan idén is több helyszínen, változatos programkínálattal várja az érdeklődőket. A 061.hu most kiválasztotta nektek az öt legígéretesebb programot az ART MOMENTS idei látványosságai közül. 

061.hu

A Hybrid Art Managment 2010-ben indította útjára az ART MOMENTS vizuális művészeti rendezvénysorozatát, amely alkalmanként több tucat helyszínt, több száz műalkotást mozgatott meg az elmúlt években a fővárosban, vidéken és külföldön egyaránt. Az ART MOMENTS azon felül, hogy kiváló lehetőséget biztosít az ifjú tehetségeknek a bemutatkozásra, fontos célként tűzte ki, hogy az alkotásokat kiemelje megszokott múzeumok és a galériák falai közül és a szabadba, közterekre, meglepő kiállítási közegbe helyezze, újabb és újabb értelmezési lehetőségeket kínálva.

1. COLORS MAGAZIN KIÁLLÍTÁS – „DIVERSITY IS GOOD” (szeptember 13-21; Projektroom- Kossuth Lajos utca 14-16)

Az idei ART MOMENTS a legendás COLORS Magazin címlapjaiból összeállított kiállítással indult a Belvárosban. A 2014-ig megjelenő magazint 1991-ben a Benetton felkérésére a magyar származású Tibor Kalman és a divatcég akkori kreatív igazgatója, Oliviero Toscani indította el. A kiadvány úttörő módon a mindenkit érintő társadalmi kérdéseket firtatta, sokszor provokatív fotósorozatokon keresztül. A témák a gyorsétkezéstől a rasszizmusig mindent érintettek, a letisztult képi világ pedig eszközzé vált a mindennapi kérdések közvetítésében. A cél az volt, hogy megmutassák a világot a világnak. Az üzenet pedig mindig ugyanaz: a sokszínűség jó, a változatosság gyönyörködtet.

fullsizerender_fotor

Fotó: 061.hu

2. ÖLTÖZTESD FEL A KÖZTÉRI SZOBROKAT (szeptember 22- től)

A szeptemberi Design Hét Budapest kezdetével egy időben egy hónapig sajátos módon, külön a kezdeményezéshez kifejlesztett mobil applikáció segítségével kortárs magyar divattervezők kreációiba öltöztetheti Budapest ismert köztéri szobrait. Az app az iOS és androidos platformokon egyaránt használható lesz angolul és magyarul. A programban résztvevő tervezők: Cakó Kinga, Elysian, Je Suis Belle, Konsánszky Dóra, Mojzes Dóra, Romani Design, Szegedi Kata, USE-Unused.

3. I LOVE CAFÉ (szeptember 27-től)

Az I LOVE CAFE Budapest újra éledő kávéházi kultúráját helyezi középpontba. A századfordulós Budapest a kávéházak fővárosának számított, ám ezek a helyek nem a koffeinbombákról szóltak. A „kávéházazás” életforma volt, így a kávé világnapján induló program ezt az életérzésnek szeretné megidézni. Az I LOVE CAFE 20 népszerű budapesti kávézót vont be, amelyek 1000 darab kávéscsészét, bögrét idéző „papírpoharat” kap. Ezekre a felületekre a kávézók közönsége szabadon rajzolhat vagy írhat olyan idézetet, gondolatot, amely a kávézás, illetve a kávéház élményét jelenti számára. Az akció végén a kidekorált papírcsészékből végül installációk készülnek, amelyet a kávézók saját tereikben mutatnak be.

4. ART MOMENTS KIÁLLÍTÁSOK A VÁRKERT BAZÁRBAN (október 11-25, Várkert Bazár)

Yiannis Roussakis athéni származású, Abu Dhabiban élő fotóművész, világutazó munkáin keresztül felfedezni igyekszik a hétköznapi tárgyak, terek és pillanatok, szürreális természetét, azt üzenve, hogy személyes valóságunk valójában egyfajta álomszerű állapot. A Million Street című kiállítás keretében bemutatott anyag egy tradicionális emirátusi esemény, az évenként megrendezésre kerülő teve szépségverseny és vásár különös világába enged betekintést. A tárlat érdekes képet ad arról, miként látja egy más kultúrából érkező “idegen” ezt a helyi hagyományt. 

ep-160219679

5. AZ EMLÉKEK BŐRÖNDJEI / AZ ÚTRAKELT EMLÉKEK (október 23.;  Szabadság tér)

AZ EMLÉKEK BŐRÖNDJE egy 4-6 méter magas, régi bőröndöket imitáló hófehér installáció, mely az országból elüldözött és meghurcolt magyarok ezreinek állít emléket. Az október 23-tól a Szabadság téren látható művészeti installációhoz egy mobil applikáció is készül, mely bemutatja az 1956-os eseményeket, híres embereket, történelmi háttér információkat valamint olyan érdekes történeteket és adatokat, melyek nem ismertek az emberek számára. Az installáció célja, hogy hozzájáruljon a társadalmi emlékezet ébrentartásához, valamint a közös értékeken, múlton és kultúrán alapuló magyar közösségi identitás erősítéséhez.

A további programokról ITT tájékozódhatsz. 

Vezető kép: Art Moments FB