Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Február 9-e a házasság napja, amelynek ötlete az amerikai Baton Rouge-ban született 1981-ben. Ekkor a párok arra ösztönözték a polgármestert, a kormányzót és a püspököt, hogy Szent Valentin napjára hirdessék ki, hogy higgyünk a házasságban. Az esemény annyira sikeres volt, hogy az ötletet a Worldwide Marriage Encounter vezetőségének is bemutatták, akik elfogadták, és mögé álltak, így aztán szép lassan világeseménnyé nőtte ki magát. Ehhez kapcsolódik a házasság hete is, ami minden évben a Valentin napot megelőző vasárnap kezdődik. A házasság intézményének ünneplésére most összeszedtünk öt világot megrengető frigyet.

061.hu összeállítás

Juan Perón és Maria Eva (Evita) Duarte

Maria Eva, a világ legismertebb asszonya szegény családból származó fiatal színésznőként nagyon ambiciózus volt, de az igazi siker hosszú ideig elkerülte. A sors másféle színpadot jelölt ki számára. A fordulópont 1944-ben következett be életében: a San Juan-i földrengés áldozatainak emlékére szervezett rendezvényen megismerkedett a nála kétszer idősebb Juan Perónnal, a katonai junta egyik befolyásos vezetőjével, akinek népszerűségét demagóg népjóléti programja alapozta meg. Szerelem szövődött közöttük, s amikor egy hatalmi harc során Perónt letartóztatták, az asszony által szervezett tömegtüntetés szabadította ki. A hivatásával hamarosan felhagyó színésznő és a tábornok nem sokkal később összeházasodott.

Az 1946-os elnökválasztáson aratott elsöprő győzelmében nem kis szerepe volt feleségének. A „First Lady” a hagyományokkal szakítva férje oldalán tevékenyen részt vett és kulcsszerepet játszott a kampányban, fáradhatatlanul járta a vidéket, és Perónt éltető szónoklatokat tartott. Az emberek úgy érezték, Evita egy közülük, s ő valóban sokat tett sorsuk jobbra fordításáért. Az egyszerű emberekre delejes erővel ható, ambiciózus asszony vitte keresztül a nők szavazati jogának 1947. évi törvénybe iktatását, nem kis részben ezért nyerte meg Perón a választást 1952-ben is. Evita volt az első aktívan politizáló és nyilvánosan nadrágban mutatkozó argentin nő, igaz, legtöbbször szolid kiskosztümöt viselt, haját pedig kontyba fogta. 

 VIII. Edward brit király és Wallis Simpson

1936. december 11-én jelentette be VIII. Edward király, hogy távozik Nagy-Britannia trónjáról, miután sem a birodalmi politikai elit, sem az anglikán egyház, sem pedig a szigetországi közvélemény jóváhagyását nem tudta elnyerni Wallis Simpsonnal tervezett házasságához. Edward 1931-ben, egy koktélpartin ismerkedett meg leendő feleségével; a herceg ekkor még Lady Thelma Furness-szel folytatott viszonyt, és a találkozás nem gyakorolt rá komoly hatást. Évekkel később azonban szerelem szövődött közöttük, 1934 nyarán már a trónörökös dél-franciaországi látogatását követően több hetes tengeri hajókázásra indult Wallissal. Miután V. György 1936-ban elhunyt, és Edward foglalta el a trónt. 1936. november 13-án Edward magához hívatta Stanley Baldwin kormányfőt, és közölte vele, hogy házasságra kíván lépni – az ismét válófélben lévő – Wallis Simpsonnal.

Az uralkodó feleségválasztása elsősorban azért váltott ki ellenérzést alattvalóiból, mert a kiszemelt hölgy – egy brit–amerikai üzletember felesége – 1936 végén éppen második válóperét készítette elő, hogy aztán Edwarddal összeházasodjon. A frigy ugyanakkor politikai aggályokat is felvetett. A király végül úgy döntött, szerelméért feláldozza koronáját, és lemondott a hatalomról öccse, Albert yorki herceg – a későbbi VI. György (ur. 1936–1952) – javára.

Mildred and Richard Loving

1940-ben családi barátokként találkozott a 11 éves Mildred és a 17 éves Richard. A fiú évekkel később udvarolni kezdett a lánynak, jó néhány éve együtt voltak, amikor a nő teherbe esett, ezért a pár úgy döntött, összeházasodik. Ebben még semmi érdekesség nincs, csak hogy esetüket nagyban bonyolítja, hogy Richard fehér volt, Mildred fekete, és történetük az 1950-es évek Virginiájában játszódott, ahol a „fajkeveredést” gátló törvények szerint bűncselekményt követtek el. A fővárosba utaztak, mivel itt a fehér és színes bőrűek törvényesen összeházasodhattak.

Az esküvő után hazautaztak, azonban három héttel később rendőrök törtek rájuk a szomszéd feljelentése alapján. Megmutatták a nyomozóknak a házassági anyakönyvi kivonatukat, ezzel azonban csak súlyosbítottak a helyzeten, ugyanis Virginiában törvénybe ütköző cselekedetnek számított, ha egy fehér és egy nem fehér ember más államban kötött házasságuk után visszatért Virginiába. A házaspár néhány napot börtönben töltött, végül a bíróság egy év felfüggesztett büntetést szabott ki rájuk azzal a feltétellel, hogy elhagyják az államot, és 25 évig nem térnek vissza együtt.

Így Mildred és Richard Loving Washington D.C-be költöztek, s azonnal munkához láttak, hogy tisztázzák magukat a bűncselekmények vádja alól. A házaspár öt évig élt száműzetésben, közben három gyermekük született. 1964-re már nagyon zavarta őket, hogy együtt nem látogathatnak haza családjaikhoz, ezért Mildred levelet írt Robert F. Kennedy legfőbb ügyésznek, aki az Amerikai Polgárjogi Unióhoz (ACLU) irányította őket.

A szervezet két önkéntes ügyvédje, Bernard S. Cohen és Philip J Hirschkop vállalta a pár ügyét, amit egészen az Amerikai Legfelsőbb Bíróságig vittek. A Loving házaspár nem ment el a washingtoni meghallgatásokra, azonban Bernard S. Cohen az alábbi üzenetet kapta a férjtől: „Cohen Úr, mondja meg a bíróságnak, hogy szeretem a feleségemet, és nem tartom igazságosnak, hogy nem élhetek vele Virginiában.” A Legfelsőbb Bíróság végül 1967 júniusában eltörölte a házaspár büntetését, s alkotmányellenesnek nevezte a rasszok közötti házasság tiltását. A döntés ellenére még több államban is érvényben maradtak hasonló  törvények, Alabamában például egészen 1970-ig.

A tudományos világ leghíresebb párja, akiknek közös felfedezése Nobel- díjat ért. Marie-t és Pierre-t a mágnesesség iránti érdeklődésük hozta össze. Egymás mellett dolgozva Párizsban, a Curie házaspár a radioaktivitás tanulmányozásának úttörői lettek. Nélkülük a világ szegényebb lenne a röntgensugárzással, az ételben található mikroorganizmusok kipusztításának képességével, a steril orvosi felszerelésekkel és – egyébként – a nukleáris reaktorokkal.

Sajnos a pár felfedezései súlyos egészségügyi következményekkel jártak – ekkor még senki nem sejthette, milyen pusztításra képesek a radioaktív anyagok. Marie halálát egyértelműen a sugárzáshoz köthető betegségek okozták,  de Pierre-t is csak azért kerülte el ez a sors, mert korábban, egy utcai baleset következtében vesztette életét. Állítólag férje halála után Marie azt mondta: hirtelen egy gyógyíthatatlanul és nyomorúságosan magányos ember lett belőle.

Boleyn Anna és VIII. Henrik 

Boleyn Anna 1507 táján született, tizenöt évesen lett VIII. Henrik udvarhölgye, és a király szeme gyorsan megakadt a lányon, aki a kor fogalmai szerint ugyan nem volt szép, de szellemes igen, és áradt belőle az érzéki vonzerő. VIII. Henrik ekkoriban már hosszabb ideje próbálta a pápával felbontatni Aragóniai Katalinnal kötött házasságát, VII. Kelemen azonban Habsburg és francia nyomásra ezt vonakodott megtenni. A feldühödött Henrik saját kezébe vette a dolgot: 1532 novemberében titokban elvette a már terhes Annát, és az angliai egyház fejének a pápa helyett saját magát tette meg – így jött létre az anglikán egyház.

Anna 1533 szeptemberében kislányt szült, ami megrendítette helyzetét. Henrik isteni jelet látott abban, hogy csak lánya született, egyébként is gyorsan ráunt a hitvesi hűségre. Félrelépéseit nem titkolta, így a házaspár egyre gyakrabban veszekedett. Annát az udvarban gőgje, arrogáns viselkedése tette népszerűtlenné, jó hírét rontotta, hogy életvidám asszony lévén a belső termeibe bejáratos fiatalemberekkel gyakran táncolt, flörtölt. Már csak egy fiúgyermek menthette volna meg, de a csecsemő 1536 januárjában halva született. Henrik el akarta kerülni az újabb válási procedúrát, ezért kínvallatásokkal kicsikart vallomásokra hivatkozva 1536. május 2-án házasságtörés miatt őrizetbe vetette feleségét. A szerencsétlen királyné még azt sem tudhatta, elégetik-e vagy lefejezik, csak másnap derült ki, hogy bakó végzi ki. Május 19-én reggel a Tower udvarán hajtotta fejét pallos alá, és még aznap eltemették.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •