A földi élet eredetét kutató robotizált űrmissziót indít útjára a floridai Cape Canaveral légi bázisról helyi idő szerint csütörtök este a NASA. Az Osiris-Rex űrszonda a tervek szerint több milliárd éves űrport fog begyűjteni a Bennu aszteroida felszínéről.

MTI

A mintákkal megrakott, szabadidő-autó méretű, pilóta nélküli űreszköz a tervek szerint 2023-ban tér vissza a Földre, miután hatmilliárd kilométert utazott az űrben. Az amerikai űrkutatási hivatal a Bennut közelsége, megfelelő mérete és a felszínét borító – a kutatók reményei szerint – szénben gazdag, akár 4,5 milliárd éves kőzettörmeléke miatt választotta a küldetés célpontjául.

Az égitest átmérője mintegy 500 méter, és minden hatodik évben elhalad a Föld mellett, miután nagyjából a bolygónkhoz hasonló távolságban kering a Nap körül. A kutatók becslései szerint 1:800-hoz az esélye annak, hogy a kisbolygó 2182-ben összeütközik a Földdel. 

A Napból érkező hő enyhén “lökdösi” az aszteroidát, így az egymilliárd dolláros küldetés egyik célja, hogy feltérképezze a kisbolygó pontos útvonalát. A NASA reményei szerint továbbá az Osiris-Rex révén tesztelni tudják a jövőbeli tudományos missziókhoz, valamint az aszteroidákon tervezett kereskedelmi célú bányászathoz szükséges fejlett képalkotási és feltérképezési technikákat.

Az űrszonda a tervek szerint 2018 augusztusában éri el a Bennut és két éven át fogja tanulmányozni a kisbolygó fizikai jellegzetességeit és kémiai összetételét. A napenergiával működő űreszköz ezután az aszteroida felszínéhez repül és egy robotkar segítségével megpróbál begyűjteni legalább 60 gramm törmeléket.

“Azért választottuk a Bennut, mert ez gyakorlatilag egy időkapszula a Naprendszerünk keletkezésének hajnalából” – mondta egy keddi sajtótájékoztatón Dante Lauretta, a küldetés főkutatója az Arizonai Egyetemről. Hozzátette, az alakuló Naprendszerben apró, sziklaszerű égitestek kezdtek formálódni, és némelyek közülük vízjeget és szerves anyagokat is elraktároztak, ezek pedig olyan alapvető összetevők, amelyek lakhatóvá tehették a Földet, vagy legalábbis löketet adhattak a földi élet kialakulásának.

Kép: slate.com