Huszonkét fiatal képzőművész kapta meg a Derkovits-ösztöndíjat a budapesti Műcsarnokban, ahol kiállítás is nyílt a győztesek munkáiból. Az 1955-ben alapított Derkovits Gyula képzőművészeti díj presztízsértékkel bír az intézmény és a fiatal kiállító művészek számára is: a huszonkét díjazott a magyar képzőművészeti élet kánonjának meghatározó szereplőjévé válhat.

MTI    

A most nyíló kiállításon az első-és másodéves ösztöndíjasok munkái láthatók, a végzősök beszámoló tárlatát másik helyszínen rendezik meg. A kiállítás együtt látható a Frissen című kiállítás művészeinek munkáival, amely generációs hidat képez a fiatal és tapasztaltabb művészek között. A Frissen alkotói közül korábban többen ugyancsak Derkovits-ösztöndíjban részesültek például Orosz István vagy Jovián György.
  
A díj ösztönző támogatásként segíti a fiatal alkotók boldogulását és így közvetlenül járul hozzá új műveik megalkotásához. Az ösztöndíj összege jelenleg havi 100 ezer forint és a nyertesek egy éven át kaphatják meg. Derkovits-ösztöndíjban részesült Békési Ervin, Borsos Lőrinc és Lőrinc Lilla, valamint alkotótársuk Borsos János; Fabricius Anna, Felsmann István, Gallov Péter, Gombos Andrea, Hajas Katinka, Hardi Ágnes, Horváth Csaba Árpád, Izsák Előd, Jakatics-Szabó Veronika, Karsai Dániel, Keller Diána, Kovács Budha Tamás, Kristóf Gábor, Kútvölgyi- Szabó Áron, Martin Henrik, Molnár Zsolt, Szalay Péter, Szécsényi – Nagy Loránd. Az ösztöndíjasok kiállítása március 26-ig tekinthető meg.