Lakatos Róbert kapta a legjobb rendezésért járó díjat Ki kutyája vagyok én? című alkotásáért, a legjobb hosszú dokumentumfilmnek járó elismerést pedig Madhi Zamanpoor Kiasari iráni alkotó Kal Fatemeh című filmje nyerte el a 33. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttléten – közölték a szervezők a díjátadó napján, csütörtökön.

061.hu

Közleményük szerint a legjobb rövid dokumentumfilm Tomasz Grzymala lengyel rendező The Field című alkotása lett, a dokumentumfilmes közönségdíjat egy francia alkotás, Denis Ramos és Ferdinando Formisano Manish című munkája kapta.

A kisjátékfilmek kategóriájában a belga Valéry Carnoy Titan című filmje végzett az élen, a kategória legeredetibb alkotásának Karina Logothetis amerikai rendező Pebble című filmjét, míg a legkedvesebb kisjátékfilmnek a spanyol Bea de Silva Tula című alkotását választották. Az animációs kategóriában díjat kapott Tal Kantor francia rendező Letter to a Pig és a szintén francia Joachim Hérissé Skinned című filmje, valamint Katarzyna Kijek, Przemyslaw Adamski lengyel alkotók Slow Light című animációja. A legjobb cross art film Evgeny Masloboev, Ivan Milov és Stepan Turik közös alkotása, az Adam lett. Az animációs filmek között és a kisjátékfilmek között is megosztott közönségdíjat kapott három-három alkotás.

A 33. Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlétnek a budapesti Cirko Gejzir Art Mozi adott otthont április 25. és 27. között Budapesten. A húsz országból érkező, több mint 70 beválogatott filmből 61 szerepelt a versenyprogramban, amelybe dokumentumfilm, animáció, kisjátékfilm és cross art film kategóriában lehetett nevezni.

A filmek kétkörös zsűrizés után kerültek a programba. A teljes beérkezett filmanyagot nemzetközileg elismert szakemberekből álló, tízfős előzsűri nézte meg, majd március elején 8 egyetem magyarországi és határon túli, több mint 40 filmes területen tanuló diákja véleményezte az alkotásokat. A számukra legkedvesebb és szakmailag legkiemelkedőbb filmeknek ők határozták meg a fesztiválon kiosztott díjakat.

A Mediawave filmjeiből álló válogatás május 11-én Pécsett mutatkozik be az Apolló Moziban. Április 29-én és 30-án a fesztivál Ravazdra költözik, ott a filmek mellett a zene és a mulatság kerül a középpontba, május végén pedig a pünkösdi ünnep részeként külföldi és hazai zenekarokkal, filmes és cirkuszi programokkal folytatódik az eseménysorozat szintén Ravazdon – áll a közleményben.

Vezető kép: Részlet a Ki kutyája vagyok én? című filmből