Sikeresen vizsgázott cigányzenészek vehették át a Hallgató Cigányzenei Minősítő tanúsítványokat hétfőn a budapesti Hagyományok Házában.

MTI

Míg 2020-ban még csak prímások kaptak lehetőséget a minősítésre, idén minden klasszikus cigányzenekari hangszerre várták a cigányzenészeket, akiknek előtte felkészítő kurzusokat is szerveztek. A minősítőre 46 zenész jelentkezett, és végül összesen 43 vettek részt rajta, 34 zenész kiváló, 9 pedig megfelelő minősítést ért el.

A nemzeti kultúra egységes része a magyar cigányzene, és ennek a felismerésnek hangot kell adni határon innen és túl – hangsúlyozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár a sajtótájékoztatóval egybekötött budapesti átadón.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója elmondta, hogy a cigányzene sokáig a táncházmozgalom ellentéteként jelent meg a közbeszédben, de ez egy mesterségesen generált konfliktus volt, amely által elveszítettük nemzeti kultúránk egy jelentős szeletét. A népzenének és a cigányzenének sok közös eleme van – tette hozzá.

Roby Lakatos, a Hallgató Cigányzenei Minősítő bírálóbizottság tagja emlékeztetett arra, hogy minősítő vizsgára az 1980-as évek óta nem volt lehetőség, holott a kávéházi cigányzene a világörökség fontos darabja.

Az eseményre kiadott háttéranyag szerint a Hagyományok Háza mint kultúrstratégiai intézmény fontosnak tartja a cigányzene és az általa képviselt szórakoztatóipari zeneszolgáltatás támogatását és fellendítését. A Fekete Péter államtitkár támogatásával 2020-ban indult Hallgató Cigányzenei Minősítő vizsgáin megszerzett tanúsítványt a korábbi előadóművészi vizsgához hasonlóan a Hagyományok Háza elfogadja a további minőségi zeneszolgáltatás érdekében létrehozott programoknál.

A korábban az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) által kiadott kategóriavizsgák és működési engedélyek továbbra is érvényesek, nem veszítenek értékükből. Ezzel a minősítő vizsgával elsősorban azoknak kívánnak lehetőséget adni, akik nem rendelkeznek OSZK által kiadott kategóriavizsgával vagy működési engedéllyel – hangsúlyozzák.

A minősítőre jelentkezhettek egyénileg cigányzenészek vagy teljes – legalább 4 fős – cigányzenekarok. A kiválóan megfelelt minősítési szintet elérő muzsikusok közül a Hagyományok Háza által kiválasztott zenészek a későbbiekben magyarországi és erdélyi turnékon vehetnek majd részt. Az idei évben megszerzett minősítés 2 évre szól.

Fotók: MTI