Az ötödik kerületben folyamatosan fejlesztenek, erős innovációkkal van tele a belváros, ezt kár tagadni. Ráadásul ez jó hír mindenkinek, aki szereti Budapestet és sokat közlekedik a belvárosban. Az ötödik kerületben fák száma folyamatosan növekszik, amiket összegyűjtött esővízzel öntöznek és ez csak egy eleme a rengeteg területet érintő fejlesztéseknek. A mostani átadás apropója az akadálymentesített járda volt. Belváros-Lipotváros vezetése az Arany János utcában és a metrómegálló környékén mutatta be az akadálymenetes közlekedésre alkalmas területeket. 

Amikor az Arany János utcai metrómegálló felé sétáltam nem teljesen volt fogalmam róla miben lesz részem. De megláttam sok kerekes-székes embert és egyértelmű volt Szentgyörgyvölgyi Péter és kollégái méltó módon szeretnék felavatni az akadálymentesített utcát. Ez egy nagyon fontos ügy, ugyanis itthon nagyon sok panasz érkezik, hogy aki mozgáskorlátozott az nagyon nehezen tud mozogni Budapesten. Ami ugye 2023 év vége felé battyogva elég kínos. Ezen és sok minden máson változtattak a belvárosban. Egy rövid polgármesteri köszöntő után el is indult a csapat, hogy birtokba vegye az utcát.

20230913 — Mozgáskorlátozottak akadálymentes kerülete, bejárás az V. kerletben, Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesterrel. // fotó: Hatlaczki Balázs

“Megpróbáltunk sok mindenre figyelni a mostani fejlesztés alatt. A gyengén látók is pontosan érezni fogják a jelzésekből, hogy merre járnak. Így tudni fogják mikor következik az út amin át kell kelniük. Fontos, hogy mindannyian biztonsággal közlekedhessünk. Széles járdát építettünk, ami egy szintben van az úttesttel. Így könnyedén elfér mindenki. Ezt szeretném most bemutatni nektek.”

– fogalmazott Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester

20230913 — Mozgáskorlátozottak akadálymentes kerülete, bejárás az V. kerletben, Szentgyörgyvölgyi Péter polgármesterrel. // fotó: Hatlaczki Balázs

A került vezetője nem egyedül fogadta a vendégeket, Balogh-Madár Emese alpolgármester asszony és Tóth Sándor a kerület kommunikációjáért felelős vezető is jelen volt az átadáson és bejáráson. Így mindenki könnyen elmondhatta a véleményét, ami leginkább pozitív volt a vendégek részéről, sőt valaki külön megtiszteltetésnek vette, hogy ő próbálhatja ki azt akadálymentesített Arany János utcát először. Megható és érzelmes pillanatokkal teli átadót láthattunk amiből sokkal több kéne országszerte is. A mai viszonyok közepette érdemes megemlíteni egy olyan tényt, aminek egyértelműnek kell lennie, de sokszor nem az. Ugyanis példamutató módon a Belváros-Lipotváros-i vezetőség valóban azoknak mutatta be először az új kivitelezést, akiknek szól. Egy nagyon fontos társadalmi rétegnek, akik most már az Arany János utcában is megfelelő módon tudnak közlekedni.

 

P.J.