Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ma ünnepeljük az államalapítást, a budai Várban a Mesterségek Ünnepe, a Magyar Ízek Utcájában a Szent István-napi kenyér és az ország tortáinak kóstolása, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon Bogányi Gergely zongoraművész és a Virtuózok koncertje várja az érdeklődőket.

MTI

A 31. Mesterségek Ünnepén több mint nyolcszáz kézműves mester mutatkozik be, a rendezvény középpontjában idén a magyar népi díszítőművészet egyik leggazdagabb területe, a hímzés áll. Az eseményre több mint tíz ország mestereit hívták meg, a díszvendég Mongólia. Százötven kiállító termékeit, az idei Szent István-napi kenyeret, valamint az ország tortáit is megkóstolhatják az érdeklődők a Magyar Ízek Utcájában, amely a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig várja a látogatókat Budapesten. A magyar kiállítók mellé az idén is csatlakoznak a V4 országai – Szlovákia, Lengyelország és Csehország -, amelyek három standon mutatják be étel- és italkülönlegességeiket, a lengyel heringtől a cseh knédliig.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad ad otthont Bogányi Gergely zongoraművész és a Virtuózok ünnepi koncertjének, a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarát Héja Domonkos vezényli. A gálakoncerten színpadra lépnek a harmadik évad döntősei és korcsoportgyőztesei, valamint a korábbi évadok tehetségei. Hagyományaihoz híven dzsesszmuzsikával köszönti az államalapítás ünnepét és egyúttal az új hangversenyévad indulását ma a Müpa. A Jazz 0820 elnevezésű rendezvény fellépői az eddigiekhez hasonlóan a Müpa előtti szabadtéri nagyszínpadon, valamint a Zászlótérben és az Üvegteremben várják a közönséget koncertekkel.
 
Nosztalgia motorkocsik és élményvonatok forgalomba állításával ünnepel a MÁV-HÉV Zrt., a budapesti helyiérdekű vasúti közlekedés elindulásának 130. évfordulója alkalmából. Augusztus 20-án az ötvenes-hatvanas évek hangulatát idéző nosztalgiakocsi a HÉV H6-os, ráckevei vonalán fog közlekedni. Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja, egyben az új kenyér ünnepe is.

Kép: Újszó


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •