A Szabadságvágy rendezői és produceri feladatait ellátó Leslie Mandoki három neves történésszel, az amerikai Larry Schweikarttal, a német Guido Knopp professzorral és Schmidt Máriával közösen helyezi új megvilágításba az 1956 októberi eseményeket, azok egész Európa történelmére továbbgyűrűző hatásait, amikor a nép felkelt a totalitáriánus kommunista diktatúra ellen.

061.hu

A dokumentumfilmben korabeli szemtanúk idézik fel az október 23-i eseményeket és az azokat követő történéseket, emlékeik között kutakodva, újra átélve a forradalom által kiváltott viharos érzelmeket. A szemtanúkon kívül még számos politikus és történelmi személyiség (Mihail Gorbacsov, Bodo Hombach, Horst Teltschik, Gregor Gysi, Dr. Edmund Stoiber, Sigmar Gabriel), Leslie Mandoki munkásságához köthető művész (Peter Maffay, Till Brönner), valamint Charlotte Knobloch, a müncheni és felső-bajorországi izraelita közösségek elnöke és a 2019-ben elhunyt Andrew G. Vajna is színesíti a historikus kitekintést.

A könyv formájában is megjelenő dokumentumfilm előzetesét alább láthatják:


A nyilatkozók azt is elmondják, hogy szerintük mit jelent az a szabadságvágy, amiért oly sokan áldozták fel az életüket; a szabadságvágy, ami egészen 1989-ig életben maradt, majd a vasfüggöny és a berlini fal lebontásában, a szabad Európa megszületésében öltött testet. Hogy megismertessék a mai nemzedékkel a pesti srácok bátor, hősies kiállását és a szabadság valódi értékét.

A Szabadságvágy november 11-én szerdán 23:30-kor látható a Super TV2-n.