Nem állítjuk, hogy a szórakoztatóipar történetében nem készült rosszabb film az Öngyilkos osztagnál, de az biztos: olyan buta moziról van szó, hogy ha az agyhalált kéne „felképezni” egy doksifilmhez, a Suicidal Squad bármelyik jelenete kiváló illusztráció lenne.

P.Z.L. – 061.hu

A “világ legnagyobb gonosztevőinek” csapatépítő tréningjét bemutató film olyan, mintha egy 1979-es NDK-s diszkó esztrádban felléptetnék Karda Beátát, és az egészet egy Las Vegas-i pankrátor meccs szünetében közvetítené Hajdú Péter csokornyakkendőben, szopóálarccal a fején. Hiába láttad a Batman Superman ellent, vagy a Barb Wire-t, vagy a Kisváros összes epizódját, az Öngyilkos Osztagra te sem lehetsz felkészülve. A történet alulról súrolja azokat a kommandós rajzfilmeket, amiket az RTL szombat reggel ad a tízéves fiúknak, annyi különbséggel, azokban nincs annyi new age boszorkány, és woodoo, mint itt, ugyanakkor az is biztos: a rendező-forgatókönyvíró David Ayer látott néhány Monster High epizódot a lánya tabletjén, és azt gondolta tovább. Készített egy kétórás Gwen Stefani videóklipet, hozzá elképzelt egy rockdiszkót is, amiben van AC/DC és a White Stripes is.

ÖO2

Mert azt el kell mondanunk, hogy Toncsi Cox rockdiszkós egykori punkfenomén sem rakna össze olyan soundtracket, amit ehhez a filmhez elgondoltak. Ha szereted a Black Sabbath számaira vágott pirózást, fegyverropogásokat, és a közhelyes akciójelenetek turbofunk verzióit, akkor neked találták ki az Öngyilkos Osztagot, ami olyan, mintha a Piszkos tizenkettőnek Lakatos Márk adott volna stílusbiztonságot. Abban nincs semmi rendkívüli, hogy az antihősökből álló szupercsapatot nagyágyúk mozgatják be, ez a minimum. Will Smith alakítja Deadshotot, aki Batman egykori ellenfele; Jared Leto üzembiztosan, de kissé modorosan hozza Jokert, Margot Robbie pedig Harley Quinnt, Joker barátnőjét, akit úgy sztájlingoltak, mintha ő lenne a Shampoo popduó harmadik, titkos tagja.

Suicide_Squad_All_Characters_Widescreen_Wallpaper

 

A történet nem túl bonyolult, David Ayernek mégis sikerült összegubancolni a szálakat. Egy titkos állambiztonsági szervezet, az A.R.G.U.S. összefogdosta a gonosz szuperhősöket, és különleges börtönökben helyezte el őket, abból a megfontolásból, hogy hátha még jók lesznek még valamire. És persze máris eljött az idő, mert kiszabadult egy több ezer éves gonosz szellem (!), aki el akarja pusztítani a földet. Mindenki hozza a figuráját (van, aki tüzet fúj, van, aki félig krokodil, stb.) és szembe szállnak az ősi erő ellen, de meg kell küzdeniük Jokerrel (Jared Leto) is, mert ő a babáját, Harley Quinnt (Margot Robbie) akarja kiszabadítani, aki lazán hozza a minszki tinipornós zsánert, az egész karakter olyan, mintha Tarantinót akarták volna közös nevezőre hozni a High School Musicallel.

A negatív hősök akkor szabadulhatnak ki, ha részt vesznek egy öngyilkos küldetésben, ami legalább kettő. A film első tíz perce olyan volt, mintha animáltak volna egy tini sztárkártya albumot, minden figura mellé odaírták, hogy mit szeret, mikor született, mik az erősségei, és minden a karakterhez a megfelelő betűtípust használtak. És most már világos: ahhoz hogy ne hulljanak szét a lapok, összeragasztották az egészet Harley Quinn rózsaszín rágógumijával.

Suicide Squad – Öngyilkos Osztag
amerikai akciófilm
Rendező: David Ayer
Főszereplők: Jared Leto, Margot Robbie, Ben Affleck, Will Smith
Bemutató: 2016.08.04.