Az amerikai konyha évtizedeken át egyet jelentett a gyors és egészségtelen étkezéssel – sokan annak ellenére ezt gondolják róla, hogy a XX. század legjelentősebb gasztronómiai mozgalmai szinte kivétel nélkül innen indultak. Ezt a negatív mítoszt kívánja felülírni első szakácskönyvében Nemes Nóra. A héten megjelent 307 Frederick street – Az én amerikai konyhám a hozzávalókat és az elkészítést is elárulja.

061.hu

 A 2008-ban garázsblogként indult, 2012 májusa óta pedig piacvezető receptoldal, a NoSalty egyik újságírója, illetve a Dacota blog szerzője két évet élt San Franciscóban, ideje nagy részét pedig – saját bevallása szerint – különböző szupermarketekben, piacokon, és a saját konyhájában töltötte. Ekkor kezdte meg a blog írását is, amelynek mottójához híven – Ízek, emlékek, élmények egy utazgató gasztromántól – a nemzetközi konyha ikonikus, vagy éppen itthon kevésbé ismert ízeit hozta be a magyar háziasszonyok konyháiba.

Ez alatt az idő alatt a legizgalmasabb felfedezése mégis az amerikai konyha maradt – az ország gasztronómiája tökéletes lenyomata annak az ezerszínű kulturális olvasztótégelynek, amely az Egyesült Államokat jellemzi. A könyvben 65 recepten keresztül mutatja be az amerikai konyhát, amelyről – ha alaposan tanulmányozzuk az elejétől a végéig – kiderül, hogy nem is annyira egészségtelen, nem is annyira gyors, és hogy egyáltalán nem unalmas. A hat fejezet a napi és a különleges alkalmak tipikus ételeit sorakoztatja fel úgy, hogy az olvasó ez által az amerikaiak életéről is képet kap.

„Bár sokan azt gondolják, az amerikai konyha kimerül a hamburgerben és a cukros fánkokban, aki hajlandó egy kicsit megismerni ennek a hatalmas országnak az étkezési szokásait és jellegzetes ízeit, a világ egyik legizgalmasabb fúziós kemencéjére bukkan.” 

A már bőven idejét múlt, konzervekből és mirelit vacsorákból álló amerikai konyha mítoszának megdöntése mellett gyors, korszerű, fiatalos és kulturálisan nagyon sokszínű könyvet kap kezébe az olvasó – úgy, ahogy a szerző a saját amerikai konyhájából, a 307 Frederick streetből látta.