Az amerikaiak zöme nem támogatja az Oscar-gála bojkottját, ugyanakkor korántsem elégedett azzal, ahogy Hollywood a kisebbségeket ábrázolja filmjeiben – derült ki a közelgő Oscar-díjátadó előtt végzett közvélemény-kutatásból.

MTI

Egy hónapja, az Oscar-jelölések bejelentése után nagy felzúdulást váltott ki a hollywoodi filmiparban, hogy a színészi kategóriákban idén is – immár a második egymást követő évben – csak fehér bőrű sztárok lettek jelöltek. A kritikusok által magasztalt hiphop film, a Straight Outta Compton pedig nem jutott be a legjobb filmek mezőnyébe. A kisebbségek mellőzése miatt Spike Lee és Michael Moore filmrendező, valamint a színészpár, Will Smith és Jada Pinkett Smith is közölte, hogy tiltakozásul nem hajlandó elmenni a február 28-i Oscar-gálára.

Al Sharpton tiszteletes, polgári jogi aktivista és más csoportok demonstrációra hívták az amerikaiakat és arra szólítottak fel mindenkit, hogy ne nézzék díjátadót. A ceremónia, amelyet élőben közvetít az ABC csatorna, évről évre mintegy 40 millió amerikait ültet le a képernyő elé. A Reuters-Ipsos közvélemény-kutatása szerint azonban a megkérdezett 2423 válaszadó mindössze 23 százaléka értett egyet a hollywoodi filmipar legfontosabb estéjének bojkottjával. További 23 százaléknak nem volt véleménye a kérdésről, 44 százalék viszont úgy vélte, hogy nincs szükség bojkottra.

Az amerikai filmakadémia a sokszínűség hiánya miatt kirobbant válság megoldására számos változtatást helyezett kilátásba. Egyebek mellett azt ígérték, hogy a több mint 6000 fős, főleg fehér, idősebb férfiakból álló testület női és kisebbségi tagjainak számát a következő négy évben megduplázzák. A közvélemény-kutatás eredményiből az is kiderült, hogy az amerikaiak szerint Hollywoodnak azért még bőven van tennivalója az iparág színesítésében. A megkérdezettek 44 százaléka vélte, hogy Hollywoodnak “problémája van a kisebbségekkel”, 30 százalékuk szerint pedig az amerikai filmfővárosban készülő produkciók nem tükrözik az ország etnikai sokszínűségét.