A házimozi bemutató termekben szinte mindig U2-koncerteket láthatunk, ami jelez valamit: a zenekar koncertjei olyanok mint a hatvanas években a monoszkópok, illetve amilyen a prog-rock SI-mértékegységét jelentő The Dark Side Of The Moon, amin milliók lőtték be a hifi cuccukat. Etalonok.

PZL – 061.hu

Közismert, hogy Bono miközben a szegények megsegítéséért kampányol,  csak a szemüvege árából fel lehetne építeni tíz mentőállomást Csádban, szóval, nem sokban különbözik a porcelánfogú amerikai szenátoroktól, csak mögötte nem Kalifornia látképe látható amerikai zászlóval, hanem egy 3D-s ledfal. Bono minden mozdulata olyan, mintha nem is a közönségnek, hanem egy HD-s optikának pózolna, és arra figyelne melyik mozdulat lesz a legelőnyösebb a Blueray-es térhatású filmben. Ettől függetlenül a tavaly év végi Songs Of Innocence albumhoz tartozó iNNOCENCE + eXPERIENCE Tour utolsó, 2015. december 7-i párizsi előadás a rock and roll előadóművészet újabb magaslati pontja, egy afféle referencia-koncert, ami után egy Ákos-buli sem lehet olyan, amilyen korábban volt.

u2 2

A koncertet az amerikai HBO NOW élőben közvetítette, a magyarországi HBO 2015.12.24-én, Szenteste, valamint 2015.12.31-én, Szilveszter éjjelén tűzte műsorra. A show a novemberi terrortámadások miatt későbbre halasztott két párizsi koncertből a második felvétel. December 6-i buli zárásaként Patti Smith lépett színpadra, hogy elénekelve Bonóékkal a People Have The Power című dalát, míg december 7-én az Eagles Of Death Metal tagjai nyomták el a Bercy sportcsarnok színpadán a U2-val együtt ugyanezt a rock and roll alapvetést, utána a U2 közreműködése nélkül az I Love You All The Time című saját számukat is. Ahogy november 13-án a tragikus kimenetelű Bataclan-koncerten nem volt jelen Josh Homme, úgy ezen a meglepetés fellépésen sem állt színpadra.

u2-event_0

A Bercy Arénában teljesen véletlenül egyszer járt e sorok írója is, még 2003-ban egy Eminem-koncerten, amiről leginkább ennyi maradt meg: illett fizetni a leültető néniknek, és olyan tömény fű szag volt a csarnokban, mintha egy Stephen King-féle látomásban Ozorára ráeresztettek volna egy üvegburát. Ezúttal az egy szál villanykörte a show központi motívuma, ami persze anakronisztikusnak tűnhet a 3D-s ledfalak mellett, de a csupasz izzó többek között a jó ötlet metaforája, és ne is gondoljuk ezt tovább. Ahogy Bono egyedül besétál a kifutóról a színpadra, az kb. olyan, mint egy elnökválasztási kampány show eleme lenne, de a rosszul artikulált francia mondatai sem olyan zavaróak, mint a kelleténél pont tízszer többször elüvöltött Liberté, égalité, fraternité

Viszont Bono mentségére legyen mondva, hogy egyszer sem öltözött át, fekete zakóban, napszemüvegben nyomta végig a showt, és bizonyos szögből úgy nézett ki, mint Robert De Niro a kilencvenes években, amikor jórészt maffiafőnököket alakított. A show desingnere remek munkát végzett, jó volt az a koncepció, hogy relatíve kis térbe terelik a zenekart, ahonnan általában Bono indult el a küzdőteret kettévágó kifutón, de a többiek is kimerészkedtek, még Larry Mullen is előjött a Sunday Bloody Sunday előadásakor, nyakába akasztott pergővel. A show persze elképesztően látványos volt, csillagképeket is láttunk az égen, az animációk, látványelemek pedig nem a színpadi terében, hanem a kifutó fölé szerelt szervizfolyosó falára vetítették, így aztán Bono belekerült az animáció metaterébe.

max1450767753-front-cover

Zavarba ejtő az is, ahogy a négy ember belakta a teret. Adam Clayton basszusjátéka volt a legizgalmasabb, kár, hogy a sorlemezeken nem érvényesül ilyen intenzitással. A két és fél órás show tele volt meglepetésekkel, ott volt például a Mysterious Ways, amik középrészébe belecsempészték a Talking Heads Burning Down the House című klasszikusát, és ugyebár kétszer is eljátszották a Patti Smith People Have The Power-jét, ezzel nyitottak, majd a fináléban immár a színpadra hívott Eagles of the Death Metal tagjaival is elnyomták. A tanulság: mindegy, hogy a U2 villanykörte vagy diszkógömb alatt játszik, a rock and roll valódi fénye az erősítőkön felvillanó kis piros gomb. Amíg ezt a piros fényt látjuk a zenekar tagjainak a szemében, addig nincs baj, addig lehet mögöttük akkora ledfal is, ami még az ENSZ székházat is kitakarná.

U2
iNNOCENCE + eXPERIENCE DVD
Universal
30 szám 150 perc

Fotók: Universal

Setlist
1. People Have The Power, 2. The Miracle (Of Joey Ramone), 3.  Vertigo., 4.  I Will Follow, 5.  Iris (Hold Me Close), 6.  Cedarwood Road, 7.  Song For Someone, 8.  Sunday Bloody Sunday, 9. Raised By Wolves, 10. Until The End Of The World, 11. The Fly, 12. Invisible, 13. Even Better Than The Real Thing, 14. Mysterious Ways, 15. Elevation, 16. Every Breaking Wave, 17. October, 18. Bullet The Blue Sky, 19. Zooropa, 20. Where The Streets Have No Name. 21. Pride (In The Name Of Love). 22. With Or Without You, 23. Stephen Hawking ‘Global Citizen’, 24. City Of Blinding Lights, 25. Beautiful Day, 26. Mother & Child Reunion, 27. Bad, 28. One, 29. People Have The Power (With Eagles Of Death Metal) 30. I Love You All The Time (Eagles Of Death Metal)