Az auschwitzi koncentrációs tábort bemutató nemzetközi vándorkiállítás nyílik Madridban pénteken.

MTI

Az Auschwitz: Nem régen, nem túl messze című tárlat több mint 600 darabból álló anyaga nagyrészt az auschwitzi múzeumból származik, emellett találhatók közöttük magánygyűjteményből és túlélőktől kölcsönkapott tárgyak is.

A belvárosi Centro de Exposiciones Arte Canal de Madrid nevű kiállítási központban helyet kapott egy vasúti vagon, amelyben az embereket szállították a koncentrációs táborba, és felépítettek egy barakkot is, épp olyat, mint amilyenben fogva tartották őket, mielőtt a gázkamrákba kerültek. Az áldozatok személyes tárgyai, ruhák, cipők, fényképek is részei a kiállított anyagoknak, amelyek 25 teremben, 2500 négyzetméternyi területen láthatók.

A kiállítás a következő hat évben a tervek szerint bejárja a világot, 14 országban lesz megtekinthető. Ezek közül az első állomás Madrid, ahol június közepéig tart nyitva. “Megérteni lehetetlen, emlékezni szükséges” – mondta Luis Ferreiro, a kiállítás igazgatója a sajtóbemutatón, idézve egy túlélőt. Épp ezért a madridi autonóm közösség úgy döntött, hogy diákjainak ingyenes lesz a kiállítás, és arról minden iskolának levelet küldött a helyi kormányzat. 

Az egykori náci haláltáborban legkevesebb 1,1 millió ember halt meg az előtt, hogy 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg katonái felszabadították, akik mintegy 7500 végsőkig legyengült foglyot, többségükben nőket és gyerekeket találtak ott.

fotó: AFP/Gabriel Bouys