Gustavo Dudamel vezényli a világhírű bécsi újévi koncertet 2017-ben a Musikverein pompás Aranytermében a Bécsi Filharmonikusok pénteki közlése szerint. A 34 éves venezuelai karnagy először kapott felkérést erre, ráadásul az eddigi legfiatalabb dirigensként.

MTI

 A klasszikus zene fenegyerekeként ünnepelt karmester 2007-ben vezényelte először a világ első számú zenekarai közé tartozó filharmonikusokat, és azóta is többször dolgozott a bécsi együttessel, legutóbb annak 2012-es nyáresti koncertjén. Gustavo Dudamel a Los Angeles-i filharmonikusok vezető karnagya, szerződése a 2021/2022-es évad végéig szól. A venezuelai dirigens az El Sistema nevű híres zenei oktatási program növendéke volt hazájában. Először hegedülni tanult, de aztán inkább karmester akart lenni.

Tizennyolc évesen, 1999-ben ő lett a venezuelai ifjúsági szimfonikus zenekar, az Orquesta Sinfónica de la Juventud Venezolana Simón Bolívar vezetője, ezzel kezdetét vette üstökösszerű pályája. A Bécsi Filharmonikusok 1939 óta adnak újévi koncertet, bár az első szilveszter napján volt, és Clemens Krauss vezényelte. Az idei bécsi újévi koncerten Mariss Jansons dirigált.