Közösen ünneplik Szent István napját Csongrád megye önkormányzatai az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban, az emlékhelyen augusztus 20-án az alaptörvény öt évvel ezelőtti elfogadásáról is megemlékeznek a szervezők.

MTI

Az ünnep lehetőséget teremt arra, hogy egy időben, egy helyen a nagyközönség elé tárják mindazt a gasztronómiai, természeti, építészeti, művészeti örökséget és teremtett értéket, amely közös kincse a megyének – közölték a szervezők. Mivel ezek döntő többségéről az önkormányzatok gondoskodnak, levélben fordultak Csongrád megye településeinek vezetőihez, kérve, mutassák be a nemzeti ünnep alkalmából mindazt, amire büszkék.

Így az emlékpark területe a szokásosnál is több látványossággal várja majd a Szent István-napra érkezőket, hiszen a Feszty-körkép vagy az élő skanzen mellett a települések standjai veszik majd körbe a Nemzeti Összetartozás Emlékművét, az Árpád-emlékmű előtti téren pedig egymást váltják majd a színpadon a megyében működő művészeti csoportok – tette hozzá. Csongrád megye mezőgazdasági szempontból az egyik legjelentősebb térség, az ország éléstárának is nevezik. Ezt az értéket jeleníti majd meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete, amely a skanzenben, a Szentes-Donáti-szélmalom melletti területen a múlt és jövő mezőgazdaságának értékeire mutat példát.

A múltat egy ma is működő, az 1950-es években használt cséplőgép, a jövőt pedig a megyei mezőgazdasági szakiskolák standjai fogják jelképezni. A parkban a Magyar Vöröskereszt véradást, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület szegedi csoportja gyűjtést szervez. A befolyt összeget csonka családoknak szánt élelmiszercsomagra költik.

Az ünnepi megemlékezés augusztus 20-án 14 órakor kezdődik az Árpád-emlékműnél. Szónoka Szájer József európai parlamenti képviselő lesz, az új kenyeret Kiss-Rigó László megyés püspök szenteli meg.

Fotó: opusztaszer.hu