Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Sally Field a legnagyobb hollywoodi rendezőkkel és filmcsillagokkal dolgozott együtt. Mellékszerepei éppoly emlékezetesek, mint főszerepei, amelyekért kétszer is elnyerte az Oscar-díjat. Egy interjúban elárulta: a show-bizniszben töltött több mint fél évszázad összetörte a szívét, de még mindig a munka élteti. “Forrest Gump anyukája” november 6-án hetvenéves.

MTI, 061.hu

A kaliforniai Pasadenában született egy népszerű színésznő lányaként, így belenőtt a filmvilágba. Szülei válása után anyja egy kaszkadőrként is foglalkoztatott kollégájához ment férjhez, aki szigorú fegyelmet tartott, feltétlen engedelmességet várt a gyerekektől, és dühkitörései sem voltak ritkák. Az egyre komorabb családi légkörből Sally az iskolai drámafoglalkozásokhoz menekült. A Columbia stúdió színészképzőjében figyeltek fel rá, és tizennyolc évesen megkapta egy tévésorozat főszerepét. A show csak egy évet élt meg, de Sallyt annyira megkedvelték a nézők, hogy külön az ő számára kitalálták a The Flying Nun című sorozatot. A repülő apáca történetét nevetségesnek és unalmasnak tartotta, de mostohaapja unszolására mégis elvállalta. A férfi megértette vele, hogy ha most nemet mond, lehet, hogy többé nem hívják sehova. Kapott is érte hideget-meleget, attól tartott, hogy soha nem fogják komoly színésznőnek tartani. A sorozat három évadon át húzta, Field a forgatás közben ment férjhez, kétszer teherbe is esett, de ruhája és az operatőrök ügyessége révén a nézők ebből semmit sem vehettek észre.

1965-_sally_field_as_gidget

Sally Field 1965-ben (forrás: reddit.com)

1973-ban beiratkozott Lee Strasberg legendás színésziskolájába, ahol újra beleszeretett a színjátszásba, és Strasberg személyében befolyásos mentort is szerzett. Az ő biztatására kezdett új fejezetet életében: elbocsátotta ügynökét, aki úgy vélte, nem viszi többre a sorozatoknál, és elvált a férjétől is. Addig kilincselt, amíg 1976-ban meg nem kapta Jeff Bridges és Arnold Schwarzenegger oldalán a Maradj éhen! című film főszerepét, a testépítők között játszódó drámában az addigi hamvas, szende szerepek után egy partikon forgolódó lányt alakított. Még ugyanabban az évben a Sybil című filmben egy személyiségzavarral küszködő nőt keltett életre, ettől kezdve a szakma és a közönség is “felnőtt” színésznőként tekintett rá. Alakításáért átvehette első Emmy-díját, amelyet 2001-ben és 2007-ben két újabb követett. 1977-ben a Smokey és a Bandita forgatásán ismerkedett meg Burt Reynoldsszal, románcuk a való életben is folytatódott. A következő években több könnyed vígjátékban szerepeltek együtt, többek között 1978-ban a Hooper, a kaszkadőrben és a Smokey és a Bandita folytatásában.

24f40f7f059ba04776e179efe6934390_w640

Burt Reynolds és Field a Smokey… forgatásán (forrás: reddit.com)

A legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat 1979-ben a Norma Rae főszerepe hozta meg számára: a valós eseményeken alapuló drámában egy textilgyári munkásnőt alakított, aki egy déli kisvárosban a rossz munkakörülmények között dolgozó munkások védelmére szakszervezetet szervez. A következő sikeres drámai szerepet 1981-ben Sydney Pollack osztotta rá A szenzáció áldozatai című filmben, Paul Newman volt a partnere. 1984-ben újabb Oscar-díj lett a jutalma a Hely a szívemben című filmdrámáért, amelyben egy férje halála után két gyermekkel magára maradt nőt alakított, aki a nagy világgazdasági válság utáni Texasban fekete munkás segítségével vállalkozik gyapotültetésre. Az alkotásban olyan színészek vállaltak szerepet, mint John Malkovich, Danny Glover és Ed Harris. A színésznő az 1980-as évek második felében újabb és újabb kiváló szerepajánlatokat kapott: 1985-ben a Murphy románca című moziban James Garnerrel, 1988-ban az Életem egy kabaré című vígjátékban Tom Hanksszel komédiázott. Egy évvel később ő is szerepelt a sztárokkal tűzdelt Acélmagnóliákban Dolly Parton, Shirley MacLaine, Daryl Hannah és Olympia Dukakis társaságában. E darabban alakította első jelentős szerepét egy feltörekvő ifjú színésznő, Julia Roberts, az ő 1991-es A szerelem erejével című filmjének később Field volt az egyik producere. Field 1991-ben a Lányom nélkül soha című dráma főszerepét alakította.

not-without-my-daughter-1920x1080

Lányom nélkül soha (forrás: presto.com)

Az 1990-es években inkább karakter- és mellékszerepeket vállalt. 1993-ban Robin Williams elvált feleségének bőrébe bújt a Mrs. Doubtfire-ben, Tom Hanks anyja volt a Forrest Gumpban. Hanks karaktere többször említi a mama mondásait a film folyamán (“A mama azt szokta mondani, az élet olyan, mint egy doboz bonbon: Nem tudhatod mit veszel belőle!”) Érdekesség, hogy a színésznő csak 10 évvel idősebb Hanksnél. Field a rendezéssel is megpróbálkozott, 2000-ben átült a kamera másik oldalára, Minnie Drivert instruálta a Mindent a szépségért című drámában. A film egy fiatal anyáról szól, aki mindent feláldoz azért, hogy Miss America lehessen. A Vészhelyzet című tévésorozat tizenkét epizódjában alakította az egyik orvos bipoláris zavarral küszködő anyját, jutalma 2001-ben Emmy-díj lett.

1357849956961-cached

First Ladyként a Lincolnt alakító Daniel Day-Lewis oldalán (forrás: thedailybeast.com)

Nagy sikerrel játszott a Testvérek című sorozatban is. A filmvásznon szerepelt a Doktor Szöszi második részében, majd A csodálatos Pókemberben és folytatásában láthatta a közönség. 2012-ben Steven Spielberg felkérésére az amerikai történelem talán legnépszerűtlenebb First Ladyjét alakította a Lincolnról készült életrajzi drámában, s harmadszor is az Oscar-szobor közelébe került, ezúttal a legjobb női mellékszereplő kategóriában jelölték. Legújabb filmje a 2016-ban a mozikba került Hello, My Name is Doris, ebben egy idős hölgyet alakít, aki mindent megtesz, hogy nála jóval fiatalabb kollégája figyelmét magára vonja. Field csontritkulásban szenved, ezért a betegség megelőzése és korai felismerése mellett kampányol. Politikai meggyőződését tekintve a Demokrata Párt lelkes támogatója, síkra szállt a homoszexuálisok jogaiért, a nők nagyobb gazdasági és politikai szerepvállalásáért. Kétszer ment férjhez, házasságaiból három gyermeke született. Egy interjúban elárulta: a show-bizniszben töltött több fél évszázad összetörte a szívét, de még mindig a munka élteti.

 

Vezető fotó: lifetimetv.co.uk

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •