Külföldi és magyar kortárs textilművészeknek az elmúlt négy évben készült legjobb munkáit vonultatja fel a IV. Texhibition című kiállítás, amely október 25-én nyílik a Fuga Budapesti Építészeti Központban.

MTI

A kortárs textil legjobbjaiból álló válogatásban a magyarok mellett két cseh és két lengyel textilművész mutatkozik be. A kiállításon az utóbbi négy év lakástextil-fejlesztéseiből rendezett válogatás lesz látható, amelyben csaknem 30 textiltervező és több textilgyártó vett részt.

A november 11-ig nyitva tartó tárlat a különféle generációkhoz tartozó, eltérő stílust és tervezői attitűdöt képviselő alkotók legkülönfélébb technikákkal elkészített lakástextiljeiből ad ízelítőt. Az eddigi fejlesztés során mintegy 150 minta és színvariációból álló prototípuskollekció jött létre, amelyet a projektben részt vevő tervezők szabadon felhasználhatnak, illetve hosszú távon közösen keresik a további értékesítési, fejlesztési lehetőségeket, nemzetközi kapcsolatokat.

A kiállítást a világhírű Wiener Werkstätte cég alapítójának leszármazottja, a cég 1985 és 2012 közötti tulajdonosa, Reinhard Backhausen nyitja meg.

A kezdeményezést Szigeti Szilvia Ferenczy Noémi-díjas textiltervező 2015-ben indította útjára azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a Magyarországon korábban vezető szerepet betöltő iparágra, tervezőire és a benne rejlő kreatív lehetőségekre, emellett elősegítse a gyártók és tervezők közötti párbeszédet, valamint hozzájáruljon a piaci alapú együttműködések létrejöttéhez.