Az első amerikai kritikák dicsérő hangon szólnak  a Star Wars: Az ébredő Erő című filmről, amely J. J. Abrams rendezésében George Lucas űreposzának számos ismerős elemét felidézi és gördülékenyen folytatja.

MTI

 A 140 perces, látványos film története Lawrence Kasdan és Abrams forgatókönyve szerint harminc évvel játszódik Lucas eredeti trilógiájának befejezése után. Luke Skywalker (Mark Hamill) eltűnt, egy kis droidba rejtett térkép vezethet a nyomára, amelyet azonban a sötét oldalon álló, és a galaxis fölötti uralomra törő Első Rend is minden áron meg akar szerezni. A Halálcsillagnál is sokkal pusztítóbb fegyvert bevető renddel szembeni ellenállókat Leia hercegnő vezeti. A régi szereplők közül férje, Han Solo (Harrison Ford) is visszatér az Ezeréves Sólyommal, hogy szembeszálljon Snoke (Andy Serkis) sötét hatalmával, oldalán két újonccal: a titokzatos Rayjel (Daisy Ridley) és a rohamosztagosok közül dezertált Finn-nel (John Boyega).

“Az a nagy hírünk a Star Wars: Az ébredő Erőről – vigyázat: spoiler -, hogy jó!” – írta a The New York Times kritikusa. Manohla Dargis szerint a film a nagy várakozás ellenére nem fogja megmenteni a világot, még Hollywoodot sem, de remekül egyensúlyoz az olyan kedvencek, mint Harrison Ford és az újdonságok között, és a sorozat immár jelenséggé nőtte ki magát. A Variety szerzője, Justin Chang úgy fogalmazott: a Star Wars-sorozat új erőre kapott az 1999 és 2005 között megjelent előzménytrilógia után.

“Abrams úgy tűnik, szigorúan szem előtt tartotta az eredeti három filmet, amikor belevágott ebbe a monumentális új vállalkozásba” – írta, hozzáfűzve, hogy a megközelítésének megvannak a maga korlátai: Han Solo, Leia és a régi társak csodálatos megjelenése, valamint a két tetszetős új csillag ellenére kicsit vékonyka a történet, és nem tüzeli fel eléggé a képzeletet. A The Hollywood Reporter az utóbbi 32 év legjobb Star Wars-produkciójának nevezte Az ébredő Erőt, amely “új energiát és életet pumpált a megszentelt sorozatba a régi nagyszerűségeit és ígéretes új irányokat is megmutatva”. A Star Wars: Az ébredő Erőt péntektől játsszák a magyar mozik.