A mozivásznon, a musical és az opera színpadán való szereplése utána a kis herceg balettcipőt öltött: a délnyugat-franciaországi Albiban megtartották a Saint-Exupéry regényéből készült klasszikus balett világpremierjét.

MTI

image005A csütörtök és péntek esti előadáson a Le Palais d’Hiver St Pétersbourg Ballet orosz-francia balettársulatának 24 táncosa lépett fel az albi Nagyszínházban. A balett zenéje szintén klasszikus, Saint-Exupéry kedvenc zeneszerzőinek – Bachtól Massenet-ig – műveiből merít.

A két ötvenperces felvonásban a 25 éves olasz Nicola Lazzaro, valamint orosz és francia klasszikus balettiskolákban végzett társai a 31 éves Francois Mauduit francia koreográfus, egykori Béjárt-tanítvány koreográfiájára a klasszikus balett gazdag eszköztárát modern “csavarással” mutatják be. “A nagy újdonság, hogy sikerült klasszikus balettra átülteti A kis herceget. Ez nagy erőpróba. Úgy érzem, hogy sikerült” – mondta Antoine de Saint-Exupéry unokaöccse, Francois Agay, aki megtekintette az első előadást.

Az új balett nem az első táncjáték a 72 éve ellenére örök fiatalságra ítéltetett kis herceg témájára. A montreali Grands Ballets Canadiens tavasszal mutatta be a művet Didy Veldman holland művésznő koreográfiájával. A darab azonban a regény modern feldolgozása volt, akárcsak a tavaly bemutatott opera, Michael Levinas francia zeneszerző műve, vagy a legutóbbi cannes-i filmfesztiválon vetített rajzfilm, az amerikai Mark Osborne alkotása.

Francois Mauduit és társai a klasszikus stílus és a hűség mellett tették le voksukat. A jelmezek és a díszletek az 1943-ban megjelent kiadás alapján készültek. Eric Gilbert producer másfél éven át kutatott az eredeti kéziratban szereplő kiadatlan képek után.

Idén és jövőre mintegy száz előadást terveznek Franciaországban, majd Németországba, az Egyesült Államokba (New York, Los Angeles, Miami) és Brazíliába készülnek vendégszereplésre 2016-ban. Antoine de Saint-Exupéry regényét több mint 250 nyelvre fordították le és 150 millió példány kelt el belőle világszerte.