Pár napja jelent meg a Jaffa kiadó gondozásában a száz éve született Szabó Magda életműsorozatának újabb kötete, a Katalin utca. Ennek apropóján beszélgettünk Juhász Anna irodalmárral, aki a Szabó Magda centenáriumi év ünnepi rendezvényeinek nagykövete. Ő szervezi a Várkert Bazárban április 13-án a költészet napjához kapcsolódó estet, aminek központi eleme egy Náray Tamás divatshow lesz, amit Szabó Magda regényei ihlettek.  

PZL – 061.hu

Sokat foglalkozol Szabó Magda személyiségével. Ha egykorúak lennétek, és egy térben mozognátok, kedvelnétek egymást?
Igen, azt hiszem, nagyon is! A nagymamám Szabó Magdához hasonló karakter volt, oly’ annyira, hogy ha leraknék egy-egy fényképet róluk, el is gondolkodnál, hogy ki kicsoda… Vitatkoztak sokat, de ezek építő jellegű beszélgetések voltak, hiszen kedvelték egymást, ahogy szintén szimpatizált Szabó Magdával nagynéném, Gutai Magda költő is, akivel az 1989-es könyvhét után kezdtek levelezni. Szabó Magda szép, okos, és öntudatos nő volt, igazi példakép, aki nem csak könyveivel hat: ő a Nő, aki bele tud nézni a kamerába, aki festi a körmeit, az ujjain pedig gyűrűket visel…. Szóval, azok a nők, akik a helyükön vannak – sajnos kevés ilyet ismerek –nem féltékenyek egymásra, hanem díjazzák a nő szerepét. Az erős nők erősíthetik egymást, a viszonyaikból lehetnek alkotó barátságok is…

Fotó: Horváth Péter Gyula

Találkoztál Szabó Magdával?
Igen, de nem volt fönn nálunk, könyvheti rendezvényeken beszélgettünk, amikor Édesapámat kísértem dedikálásaira.

Mert szinte mindenki, aki meghatározó volt az irodalmi életben, megfordult édesapádnál…
Hát, valóban kivételes létezés volt az, vele, mellette. Hétvégenként tele volt a lakás művészekkel, egészen kicsi koromból is vannak emlékeim – Illyéstől kaptam egy kis rózsaszín gyerekpapucsot, amit Párizsból hozott, sokáig megvolt -, olyan intenzív volt nálunk a világ. Tudom, nem mindenki lovagolhatott Illyés Gyula lábán, és hálás vagyok a sorsnak, hogy zseni volt az apám…. Ebből a sűrűségből szeretnék valamit átadni a közönségemnek – valamit az irodalom természetességéből. Célom az hogy új területeket, eseményeket, helyeket, embereket kapcsoljak az irodalomhoz.  

Szabó Magda 1977. október 3-án, otthonában. MTI Fotó: Molnár Edit

Konferenciák, elitirodalmi rendezvények is kapcsolódnak az évfordulóhoz?
Az elmúlt hónapokban sokszor került elő az a sokszor vitákba bonyolódó kérdés, hogy hol a helye Szabó Magdának az irodalomtörténetben. Több tudományos konferencia is lesz ebben az évadban. Én általában közönségrendezvényeket szervezek, de persze ott van a tudományos és irodalomtörténeti megközelítés is. A népszerű művek és a kánon nem mindig fedik egymást, de nemcsak az fontos, hogy milyen érvényes irodalomtörténeti olvasatok vannak 2017-ben, hanem az is, hogy eljut-e a következő korosztályokhoz az írónő életműve.

Fotó: Horváth Péter Gyula 

A centenáriumi év egyik leglátványosabb eseménye a költészet napjához kapcsolódó est lesz a Várkert Bazárban, április 13-án…
Igen, nagyon készülünk erre a különleges estre, hisz Szabó Magda gyűjteményes verseskötetének bemutatása mellett itt debütál az írónő által inspirált divatkollekció is. Náray Tamásnak – aki debreceni, ahogy Szabó Magda is – két éve csináltunk könyvbemutatót. Mikor előzetesen megkérdeztem tőle, hogy viszonyul az írónőhöz, levett a polcról egy számára dedikált könyvet, amibe Magda néni egy macskát is rajzolt, majd megmutatta a számítógépén azt a kosztümöt, amit neki tervezett. Jóban voltak, Tamás mindent olvasott tőle, jól ismeri Szabó Magda női karaktereit is. A könyveiben sajátos a viszonyulása a ruhákhoz, sokszor a szegényebb szereplőinél a vágy titokzatos tárgyai vagy épp egy másik világ lenyomatai voltak a szép ruhák, kosztümök, de ha megnézzük, hogyan öltözködött az írónő, eláll a lélegzetünk. Mindig sminkelt, rúzsozta magát, manikűröztette a kezét. Még életének utolsó éveiben is varratott magának ruhát. A bemutató Náray Tamás 15-20 ruhából álló kollekciójára épül. Az esten Szabó Magda verseskötetét Gryllus Dorka mutatja be, de beszélgetünk Kemény Zsófival, Ugron Zsolnával, Prőhle Gergellyel, Jolsvai Júliával, a Jaffa kiadó – és Dian Viktóriával, a Móra kiadó főszerkesztőjével is. De itt még nem értek véget a meglepetések, mert egyrészt kiállítjuk Náray Tamás festményeit is, melyek egy részét szintén Szabó Magda könyvei ihlették, másrészt a vendégek különleges ajándékot is kapnak a jegyük mellé.

Fotó: Horváth Péter Gyula 

Hogy készültök föl a bemutatóra?
Sok archív fotót, videót néztünk meg… Megfigyeltük hogyan néz bele a kamerába, közben hogyan tartja a kezét, hogy látszódjanak az ékszerei is… Van egy fotója, ahol tükörrel a kezében kacéran a könyvespolca előtt ül. Ha a nőiséget akarunk megjeleníteni a színpadon, akkor Szabó Magda ritkán látott fotóiból is sokat tanulhatunk.

Szabó Magda adott a megjelenésére, ugyanakkor sosem hajszolta a népszerűséget, nem kereste a médiát…
Fontos volt számára a vallás, a teológia, a régi értékek felvállalása, az egyenesség. Ezt írta: „Az élet rossz, kegyetlen, igazságtalan, mégis kötelességem, hogy jót, irgalmasságot és igazságtételt valósítsak meg benne.” Emellett azt nem lehet mondani, hogy nincs ’megkreálva’, hiszen olyan volt, mint Kleopátra. Ezt is mondta: „Nekem nincs arcom, nincsenek vonásaim, minden összemosódik rajtam, amíg ki nem festem magam, csak maszkjaim vannak.” A kettősség, a megmutatni vágyás és szemérmesség minden nőben benne van. A regényeiben szinte minden titkát kitette a porondra, ugyanakkor – az én szememben – egy famme fatale is volt, egy céltudatos, okos asszony, aki számára mindig mértéket jelentett a klasszikus erkölcs.

A Szabó Magda év leköti minden energiádat, vagy más szerzőknek is szervezel esteket?
Teljes gőzzel működik a Hadik Irodalmi Szalon, a New York Művész Páholyban is folytatódnak az estek. Március 20-án Csehov Három nővére kapcsán Zoób Kati és Szikora János, míg a fantasztikus siker kapcsán március 29-én egy extra esten a Berlinálé fődíjas Enyedi Ildikó rendező és stábja is a vendégem lesz a Testről és lélekről film kapcsán….És idén Erzsébet királyné / Sissi emlékév is van, hisz 150 éve koronázták meg és 180 éve született, ezt ünnepelendő november végén nagy bál lesz Gödöllőn. Felkérte arra, hogy legyek az emlékév arca, de emellett visszük tovább a Kieselbach Galéria programjait is. Nincs megállás.

A Szabó Magda emlékévről bővebben itt: https://www.facebook.com/szabomagda100

Szabó Magdáról Juhász Anna az Óbudai Platán Könyvtárban tart előadást március 21-én, 18.00-kor. 

http://obuda.hu/esemenyek/szabo-magda-100/

Vezető kép: Horváth Péter Gyula