A Time magazin hagyományteremtő, a mai napig gyakorolt gesztusán felbuzdulva az esztendő utolsó hónapjában egyre több szervezet érez késztetést arra, hogy kikiáltsa “az év emberét”. A Time szerkesztősége idén a #MeToo mozgalmat választotta a címre, míg a PETA amerikai állatvédő szervezet azt a véletlenül szelfiző makákót, amelynek fotója hosszú jogvitát váltott ki.

MTI, 061.hu

A szexuális zaklatás ellen fellépő #MeToo társadalmi mozgalmat választotta idén a Time amerikai magazin az “év emberének”. Harvey Weinstein procuder, Kevin Spacey színész-rendező és több más neves férfi zaklatási botrányának napfényre kerülése után szexuálisan zaklatott és megtámadott nők milliói osztották meg saját történetüket a világhálón.

A mozgalom spontán indult októberben, miután Alyssa Milano színésznő és aktivista egyik facebookos ismerőse barátjának javaslatára a következő üzenetet írta ki a Twitter mikroblog portálra: “Ha titeket is szexuálisan zaklattak vagy bántalmaztak, írjátok ki válaszul erre az üzenetre, hogy engem is” (me too). Az üzenetre két nap alatt közel egymillióan válaszoltak. A #MeToo mozgalmat Tarana Burke aktivista alapította meg a Twitteren egy évtizede, hogy felhívja a figyelmet a szexuális erőszakra.

A Time szerdán az NBC televízió Today című showműsorában ismertette az idei év emberét, amelynek műsorvezetőjét, Matt Lauert a múlt héten menesztették zaklatási vádak miatt. Donald Trump amerikai elnök, akit szintén több nő vádolt meg helytelen szexuális magatartással, a második helyen végzett. Trump tagadta, hogy bármi hasonlót követett volna el. A harmadik helyet Hszi Csin-ping kínai elnöknek ítélték oda.

Ha nem is a homo sapiensek közül választott, a PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) harcos amerikai állatvédő szervezet legalább humanoid lényt jelölt meg az év embereként. Azt a véletlenül szelfiző makákót választották, amelynek vigyorgó önportréja az elmúlt években bejárta a világhálót és hosszú jogvitát váltott ki. Szerdai közleményük szerint a Naruto nevű fekete makákó a szelfivel azt mutatta meg, hogy “ő nem valami, hanem valaki”.

David Slater brit fotós 2011-ben készített fotósorozatot Celebesz sziget állatvilágáról. A felvételeket később könyvben mutatta be, amelyben két Naruto által készített önportré is szerepelt. Ezek úgy születtek, hogy a majom az őserdőben felkapta a fotós egy gépét és véletlenül készített magáról pár szelfit. A fotóst a PETA beperelte, mivel szerintük a híressé vált kép utáni szerzői jogi bevétel az indonéziai dzsungelben élő makákónak jár. A per hosszan húzódott, de egy San Franciscó-i bíróság szeptemberben pontot tett az ügy végére.

Az ítélet szerint a majmot nem illeti meg a szerzői jog, Slater azonban úgy döntött, hogy a szerzői jogból a jövőben befolyó összeg negyedét olyan jótékonysági szervezetnek utalja, amely gondoskodik “a Naruto nevű majomról vagy élőhelyének megőrzéséről”.

képforrás: BBC