Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 52
 •  
  52
  Shares

Az év végére elkészül a Párisi Udvar Hotel Budapest épülete, és a tervek szerint megkezdődik a próbaüzem – mondta Fazekas Tamás, az ötcsillagos szálloda igazgatója a létesítmény sajtóbejárásán szerdán Budapesten. A Párisi udvar hányatott sorsú műemlék épülete egyike a főváros legszebb és legismertebb építészeti alkotásainak, amelynek állapota az elmúlt években folyamatosan hanyatlott.

061.HU

A belvárosban, a Ferenciek terén álló műemlék épület felújítása során befejezték a kerámia díszítésű homlokzat restaurálását, az állványokat egy kisebb rész kivételével már eltávolították, így teljes pompájában lehet gyönyörködni az az épület eredeti állapotába visszaállított homlokzatában. Megújult az épület egyik nevezetessége, a kristálykupola is. A hotel 110 szobás lesz, 18 lakosztállyal, valamint két tetőkertes, körpanorámás luxuslakosztállyal. A földszinten és a félemeleten üzleteket, éttermeket, kávézókat alakítanak ki, az első szinten spa, wellness és fitness szolgáltatások várják a vendégeket. A szálloda megnyitása után a Párisi Udvar passzázsa a nagyközönség számára is nyitott lesz. 

A sajtónak tartott bemutatón elhangzott, -amiről már korábbi videónkban is szó volt-, miszerint voltak előre nem látott műszaki problémák, de újabb váratlan szerkezeti vagy műemléki nehézségekre már nem számítanak.

https://youtu.be/Uzh0_3YBuic

Az építkezés következő szakaszában a belső munkálatokon lesz a hangsúly. A tervek szerint novemberben már a Ferenciek tere is zavartalanul működhet. Egyébként  a beruházás összköltsége 13,1 milliárd forint. A szállodát a Mellow Mood Hotels üzemelteti majd, és a The Unbound Collection by Hyatt lánc tagjaként fog működni. A nagyrészt üresen álló, 1967 óta műemléki védelem alatt álló épület a kétezres évek óta folyamatosan pusztult, a  tervezési és felújítási munkálatokat 2014-ben kezdhette el az Archikon építészstúdió.

A kivitelező Market Építő Zrt. a műemléki előírásoknak megfelelően végzi a felújítást. A bejáráson Tóth András, a társaság műemlékvédelmi projektvezetője egyebek mellett elmondta: a restaurált homlokzati felület 3000 négyzetméteres, a munkálatok során csaknem 10 ezer elemet építettek be a tönkrement darabok helyére. A felújításban 41 szakrestaurátor is részt vesz.

A Mellow Mood cégcsoport 12 szállodát birtokol, illetve üzemeltet Budapest frekventált területein. A Hyatt cégcsoport Unbound brandje különleges helyszíneken és épületekben lévő felső kategóriás és luxus hoteleket tömörít.

Mint ismert, télen a szakmai sajtónak már bemutatták a ötcsillagosnak tervezett szálloda mintaszobáját, amellyel kapcsolatban az amerikai szállodalánc javaslatokat és előírásokat fogalmaz, hogy a hotel minden szempontból megfeleljen a nemzetközi Hyatt sztenderdeknek. A Hyatt sztenderdek közül az egyik legfontosabb előírás a „Bedding Concept”, többek között a szintetikus anyagok használata nem megengedett, valamint csak a legjobb minőségű pehelypárna és paplan alkalmazása lehetséges. Ezen felül a bútorok és burkolatok anyagát is megkötik, így kizárólag gyapjú szőnyeg és márványból készült fürdőszobapult lehet csak a szobákban.

Galéria: MTI/ MOHAI BALÁZS


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 52
 •  
  52
  Shares