Nem az idei nyár lesz a kedvencünk. Valahogy nem az igazi még az időjárás sem, ami mintha hozzánk hasonlóan kissé összezavarodott volna az elmúlt hónapok bezártsága miatt. Akad azért néhány kedvencünk a magyar tervezők közül, akik a fogyatékos napsütés ellenére 2020-ra is kreatív és nőies fürdőruhákkal rukkoltak elő. Lássuk, kik ők.

MIKLÓS KATA – 061.hu

KOKA

A KOKA kitalálója az Y-generáció tagja. Kiss Kósa Annamária Somorján született, tanulmányait a pozsonyi Színház- és Filmművészeti Főiskola Színháztudományi Karán végezte, mint díszlet-, jelmez- és látványtervező az egyetemi évek alatt pedig áthallgatott a pozsonyi Képzőművészeti Főiskola divattervezői szakára. 2003 óta foglalkozik egyedi ruhák tervezésével és készítésével, saját márkája, a KOKA, 2009-ben született. Stílusát egyediség, dinamizmus és a letisztult formák jellemzik. Imádja a feketét és a letisztult, minimalista stílusirányzatot képviseli. Egyrészes fürdőruháiban a geometrikus megoldások és a kontrasztos színhasználat dominál, amely kiemeli és optikailag nyújtja a női alakot.

Fotó: Koka Fashion

ANNA AMÉLIE

Oláh Anna 2011-ben alapította az Anna Amélie-t. Személyében egy igen sokoldalú alkotót ismerhetünk meg. Táskát, ruhát és persze fürdőruhát tervez, amelyek mindegyikén ma már ott van a védjegyévé vált vonalrajz (line-art). De nem volt ez mindig így. Bár a rajzolás gyerekkora óta része az életének, sokáig csak saját örömére, egyfajta stresszlevezetésként szolgált. Majd pár évvel ezelőtt mélypontra jutott, az életében beállt fordulatnak köszönhetően grafikái azóta minden munkájára felkúsznak, rajzainak külön Insta-oldalt is létrehozott. Anna ötletei már vászonra is felkerültek, de megcsodálhatjuk a Katona József Színház hatalmas üvegportálján és a Kolorádó Fesztivál egyik jurtáján is.

Instagram will load in the frontend.

Anna fürdőruháiban a non plus ultra, hogy ki-be fordíthatók és újrahasznosított poliészterből készültek.

Instagram will load in the frontend.

 PHILOMEN

A név egyet jelent a fenntarthatósággal. A budapesti székhelyű brand célközönsége a tudatos nő, akinek fontos a környezet szeretete és a Föld megóvása. A környezetbarát márka megálmodója Csabai Zita tervező, aki 2015-ben végzett Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME). A Philomen fürdőruhák egytől egyig kifinomult, mégis időtlen európai formatervezés ihlette szuper nőies és „handmade” darabok, etikusan fenntartható anyagból előállítva a zero waste (hulladékmentes) elven.

Instagram will load in the frontend.

SEACHILI

A Seachili kollekciót nem a konfekció méretű modellek, hanem a valódi, hétköznapi nők inspirálták. Az alapító Viola Judit filozófiája, hogy azok a nők is jól és magabiztosnak érezzék magukat bennük, akiket modellalkattal áldott meg az ég. Bátran mondhatom, a többség ide sorolható. A hazai tervezéssel és gyártással, európai alapanyagokkal készülő modellek közül a homokóra, körte, alma alkatúak is találnak megfelelőt. A márka szerves részét képezi a Pink Ribbon kollekció, amelyet emlődaganatot leküzdő, mellprotézist használó nők viselhetnek.

Instagram will load in the frontend.

BAHAMA COLLECTION

Az 1992-ben alapított Bahama Collection márka szintén nagy hangsúlyt fektet a telt(ebb) alkatúakra, de a légies alakú nőknek is jó alternatíva. Az egyrészestől a bikinin át a tankiniig (ujjatlan top+bikini) minden van. Színei élénkek, a modellek között pedig van olyan, amelyik Swarovski kristállyal van díszítve. A Bahama Collection az 36-58-ös méretig készít fürdőruhákat, egészen F kosárméretig.

PLAYAME

A Playame termékei 100 százalékban környezetkímélő alapanyagokból készülnek Budapesten. Fürdőruhái letisztult fazonúak, kényelmesek, mégis nőiesek és megfelelnek a kor divatjának. Továbbá ellenállnak a klórnak, a barnító krémeknek, olajoknak és 50+ faktoros UV védelmet is biztosítanak. Ránézésre nem is gondolnánk, hogy a fürdőruhák elhagyott halászhálók és más nejlonhulladékok újrhasznosításából készülnek. Ezeket az anyagokat pedig önkéntes búvárok hozzák felszínre. A cég a saját környezetére is figyel, pl. hogy a gyártás során minél kevesebb fennmaradó hulladékot termeljen.

Instagram will load in the frontend.

MARANGAL

Nem lenne szép, ha pasikat kihagynánk, ahogyan a Marangalnál sem tették. A márka a férfiakra fókuszál. A szentendrei illetőségű cég a laza, mintás fürdőnadrágokra állt rá. A srácok fecske és boxer fazon közül is választhatnak.

Instagram will load in the frontend.

Címlapfotó: Wallpaperup