Játékos nyomozás során ismerhetjük meg közelebbről az Országos Széchényi Könyvtár egy-egy értékes kincsét, muzeális könyvtári dokumentumát a következő hetekben.

061.hu

A Szent György napjától (április 24.) pünkösdvasárnapig (május 31.) tartó időszakban, heti két alkalommal Farkas Gábor Farkas, a nemzeti könyvtár művelődéstörténész munkatársa, a Muzeális Könyvtári Dokumentumok Nyilvántartását készítő iroda vezetője rövid és színes írásokkal jelentkezik az OSZK különgyűjteményeinek felfedezéseiről az intézmény blogoldalán. Minden egyes kincsről szóló íráshoz kérdések is tartoznak, és az érdeklődők nyomozás útján deríthetik fel régi szöveges emlékeink sokáig homályba burkolódzó titkait. A történetek egymással való – sok esetben bonyolult és az olvasó kutatására váró – összefüggése nem a véletlen műve. Ehhez adnak majd támpontokat a szövegbe ágyazott kapcsolatok (linkek).

Április 24-én, pénteken Szent György-napi bejegyzésünkből Drakula vajda valóságos tetteiről értesülhetnek az olvasók. Az Országos Széchényi Könyvtár őrzi az eredeti Drakula rémtetteiről szóló első európai nyomtatvány egyetlen ismert példányát, amely az alapító, gróf Széchényi Ferenc könyvtárából származik. Arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy miként kapcsolódik a leghíresebb vámpír a sárkányokhoz.

A heti játékot és az azzal járó könyvjutalmat az nyeri meg, aki az első helyes megfejtést küldi be. A helyes választ és a nyertes nevét közzéteszik a következő héten az OSZK Facebook-oldalán. A kérdésekre kizárólag elektronikus levélben várják a választ a [email protected] e-mail-címre. A könyvnyereményt postán juttatják el a nyerteshez.