Immár negyedik alkalommal az ír nagykövetség Utó-Bloomsday programot rendez Budapesten a Múzeumok éjszakáján, az esemény középpontjában a magyar képzőművészet áll.

MTI

A budapesti ír nagykövetség évtizedek óta nagy teret szentel kultúrdiplomáciai munkájában az ír-magyar kulturális kapcsolatok ápolásának. Mivel kevés képzőművészeti kapcsolat van a két ország között, különösen jelentősek az ír felmenőkkel büszkélkedő, 20. századi modernista képzőművész, Martyn Ferenc ír vonatkozású művei. A nagykövetség áprilisban a budapesti Pintér Galériában már bemutatta a művész Tatán őrzött festményeit. Martyn Ferenc művei között a képviselet érdeklődését felkeltette a művész Ulysses-illusztrációinak sorozata. Magyarországon is minden évben június 16-án megünnepelik James Joyce napját, a Bloomsdayt Szombathelyen, az ír művész Ulysses című művére emlékezve. Immár negyedik alkalommal a szombathelyi programok mellett Budapesten Utó-Bloomsdayt rendeznek a Múzeumok éjszakáján a Ráday utcai 2B Galériában.

Az előző években olyan témákat jártak körbe, mint az Ulysses filmadaptációi, a mű zenei vonatkozásai, majd a Dubliniak novellasorozat kapcsán kértek fel neves magyar és ír előadókat. Idén az Utó-Bloomsday ünnepen a budapesti kulturális programok fókuszában James Joyce és magyar képzőművészet témája áll. A művészeti kiállításon Martyn Ferenc olajfestményeinek és a 24 darabból álló Ulysses-könyvillusztrációnak szeretnének nagyobb figyelmet szentelni. A Múzeumok éjszakáján koncerttel, ír tánccal és Guinness sörrel várják a képzőművészet és az ír kultúra iránt érdeklődőket. A megnyitón beszédet mond Keserű Ilona Kossuth-díjas festőművész, Martyn Ferenc tanítványa. Emellett bemutatkoznak a szombathelyi vizuális kultúra szakos diákok, alkotásaikat Bordács Andrea, a Nyugat-magyarországi Egyetem művészeti intézetének docense mutatja be.  A rendezvényen továbbá részletek hangzanak el angolul és magyarul James Joyce műveiből, majd a Greenfield zenekar koncertje zárja a programot.