Az amerikai PEN/Allen Alapítvány az irodalom szolgálatáért adományozott díjával tünteti ki J.K. Rowling brit írónőt.

MTI

Az irodalmi és emberi jogi csoport tavaszi New York-i gáláján, május 16-án adja át a díjat a Harry Potter-könyvek szerzőjének. Az alapítvány indoklásában kiemelte, hogy Rowling nemcsak a szólásszabadság pártfogójaként érdemelte ki a díjat, hanem jótékonysági tevékenységéért is, amiért megalapította a gyógyíthatatlan betegség, a szklerózismultiplex-kutatásokat támogató Volant alapítványt és a Lumos nevű nonprofit szervezetet, amely intézetbe adott gyermekek és családjuk egymásra találásában segédkezik.

A brit írónő közölte: nagy megtiszteltetés számára, hogy megkapja ezt a díjat, és hogy munkájának erkölcsi értékét az a szervezet ismeri el, amelyet oly nagyra becsül. “Régóta támogatom a PEN-t, amely felbecsülhetetlen munkát végez a bebörtönzött írókért és a szólásszabadság védelmében” – tette hozzá. J.K. Rowling Harry Potter-könyvei többször kerültek a cenzúra célkeresztjébe témája miatt, a varázslásról szóló regénysorozatot gyakran vádolták azzal, hogy a boszorkányságot, a természetfölötti titokzatos erőkben való hitet támogatja.

Rowling könyvei “a képzelet, az empátia, a humor és az olvasásszeretet gazdagságát képviselik, erkölcsi választások útját tárva fel, amelyek önmagunk megértésében segítenek minket. Rowling könyveiből és az írónőtől szerzett tapasztalataik alapján számtalan gyermek nemcsak azt tanulta meg, miként adjon hangot véleményének, hanem a mások meghallgatásának kritikus fontosságát is” – közölte Andrew Solomon, a PEN America elnöke. Az irodalom szolgálatáért adományozott díjat korábban olyan neves amerikai és brit íróknak ítélték oda, mint Philip Roth, Toni Morrison, Salman Rushdie és Tom Stoppard.