Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 20
 •  
  20
  Shares

Öt éves Magyarország talán legizgalmasabb rock and roll felforgatója, az Ivan and the Parazol. Születésnapjuk kísérő ajándéka a német Popup Records szerződése volt, illetve előrehaladott tárgyalásokat folytatnak egy holland kiadóval is. Ünnepelni nagy társaságban jó, így a zenekar mindenkit meghív június 7-én, vasárnap 17.00-ra, a Szabadság térre, ahol a Belfeszten tartanak továbbképzést rock and rollból. Vitáris Iván énekessel, Simon Bálint dobossal, és Balla Máté gitárossal beszélgettünk.

POÓS ZOLTÁN – nullahategy

IVAN2Öt év alatt ki lehet ismerni a magyar piacot. Az Ivan and the Parazol elment úgymond a falig? Van még potenciál a magyar piacban, illetve ebben a szubkultúrában?
Vitáris Iván
: Van lehetőség még a fejlődésre, persze. Minden jól sikerült dal lökhet a zenekar népszerűségén. Magyarországon egyetlen országos rádió, a Petőfi játszik igényes zenét, de ha be tudunk kerülni a kereskedelmi rádiók repertoárjába, akkor ugrásszerűen nőhet a népszerűségünk. Ebben a műfajban is benne van a potenciál, hiszen számos fiatal előadó tud 5000 nézőt behozni a parkba… Persze, mi rögösebb utat járunk be, mint mondjuk a Halott Pénz, vagy az Intim Torna Illegál, mert mi másképp vagyunk sikerorientáltak. Máshonnan jövünk, de azért, ha sikerül, ugyanazokat a populáris csatornákat mi is kihasználhatjuk.
Simon Bálint: Amikor zenélni kezdesz, arra vágysz, hogy nagy közönség előtt lépj fel, de amikor már megtöltöd az  Akvárium 1300 fős nagytermet, már nem az a lényeg, hogy mennél nagyobb tömeg előtt játssz, hanem az, hogy értő füleknek zenélj.

telefonra_ivan_the_parazolTöbb zenész állítja, hogy van egy ún. magyar ízlés, amelybe a Kicsillag, a Quimby, és a „megzenésített versek folkos környezetben” típusú produkciók férnek be, de ha valami kicsit karcosabb, progresszívebb, vagy erősebben hajaz a brit ízlésre, akkor a hazai közönség hátrébb lép… Ebből ti érzékeltetek valamit?
Vitáris Iván
: Nekünk az a mázlink, hogy egy olyan résbe hatolunk be a zenénkkel, amit a magyar közízlés is értelmezni tud. Lazán ugyan, de az Illéshez, és az Omegához is tudják hasonlítani a zenénket. Egyszerűen szerencsénk van, hogy a beatnek évtizedes gyökere van Magyarországon, tehát valamennyire része a közízlésnek, míg a nagyon is színvonalas new wave sosem eresztett gyökeret itthon, tehát aki ebből az irányból jön, annak nehezebb a dolga. 2006-2010 között a magyar ún. indie-pop szcéna fele akkora közönséget sem mozgatott meg, mint mi mostanában, pedig jók voltak a dalaik, jó volt a kiállásuk, és mégsem… A tényleges változás inkább csak 2012 után jött el a szcénában…
Balla Máté: A kétezres évek közepi britpopper hullám zenekarai talán nem voltak annyira kitartóak. Mi inkább simán rockzenét játszunk, nem pedig indie-rockot, és a hagyományosabb gyökerű rocknak itthon mindig nagyobb volt a létjogosultsága, mint a new wave-féle popnak. Mivel angolul éneklünk, nekünk elméletileg nyitva van az egész világ. De nem azért játszottunk angolul, mert a nemzetközi karrier lehetőségét bekalkuláltuk, hanem magától, evidensen jött az angol nyelv. És itthon az is előrelépés lehet, ha külföldi sikereket tudunk felmutatni.

ivan_&_the_parazol_03Már 2010 előtt is voltak magyar zenekarok, amelyek ügyesen használták a myspace-t, és egyéb megosztókat, és be tudtak indítani egyfajta karriert. 2015-ben milyen technológiai lehetőségek vannak arra, hogy feljebb jusson egy előadó?
Balla Máté:
Az internetes platformokat nem úgy használjuk, hogy felteszünk egy klipet, és várjuk, hogy egy producer ránk találjon. Mi ezeket a csatornákat a közönséggel való kapcsolattartásra használjuk. A Facebookon is aktívak vagyunk, 23.000 követőnk van, a zenekar üzeneteit szépen szét lehet ott teríteni… Csinálunk Ask FM-et, ami olyan platform, ami anonim kérdésekre (rajongói levelekre) ad választ. Eddig hétezer kérdésre válaszoltunk. De nyomjuk az Instagramot is. Itthon viszont hiába próbálnánk a Twittert, mert Magyarországon szinte senki nem twitterezik. És elkezdtük a snap chat-et is, amihez már mi is azt éreztük, hogy öregek vagyunk, és olyan aktivitása lett, hogy azt sem tudtuk, hogy szálljunk ki belőle. De valójában csak a minőségi tartalommal, világszínvonalú zenével tudod felhívni magadra a figyelmet…

bor2A Piramis a hetvenes évek végén olyan népszerű volt, hogy Révész Sándor megcsömörlött a sikertől, otthagyta a bandát, és elment hajóra énekelni, majd egy tanyán telepedett le… Ismeritek az előképeket. Fel vagytok készülve arra, hogy jól kezeljétek a sikert?
Vitáris Iván:
Ismerjük a zenész sorsokat, ismerjük az előképeket is. A Led Zeppelin korosztálya kb. annyit tudott, hogy a jazz zenészek egy része heroint nyom, és annak csúnya vége lehet… Akkor még nem volt meg az irodalma ennek. Ma csak a híres gruppie-król tucatnyi fotóalbum jelent meg… Az egymás közötti kommunikációs félreértésekre és a hibákra is fel lehet készülni. Mi a kezdetek óta törekszünk arra, hogy alázattal álljunk a zenéhez, a színpadhoz. Már csak azért is, mert nálunk százezerszer nagyobb emberek is sokkal szerényebbek, mint mi.
Simon Bálint: Mi semmit nem változtunk. Az a meglepő, hogy az egykori gimnáziumi és egyetemi ismerősök elfordulnak tőlünk, mert azt hiszik, hogy már biztos, hogy megnőtt az arcunk. Pedig egyikünk sem ül magas lovon. Az jó a rock and rollban, hogy némi önbizalmat ad, de nem érezzük magunkat úgymond sztárnak, azt sem tudjuk mi az.
Vitáris Iván: Ráadásul mi nem is csajozunk! És ezt végre le kéne írni! Sőt, ez legyen a cikk címe: Ezek nem csajoznak! Boldog párkapcsolatokban élünk.
Simon Bálint: Konkrétan, én egyszer dugtam buszban, és Jani is egyszer. És ennyi. Volt, hogy odajöttek lányok, és könyörögtek, de hazaküldtük őket. Barátnőink vannak, komoly kapcsolataink…
Balla Máté: Ha lenne a zenekarban mondjuk két csajozós tag, valószínűleg mindannyian hajtanánk a lányokat, de az az igazság, hogy a zenekari évek előtt többet csajoztam, mint mostanában.

Ivan1.Mit tesztek annak érdekében, hogy a vintage rockos soundot üzembiztosan állítsátok elő?
Balla Máté:
A kezdetekben még fura volt a hangszerparkunk, az elején még nem találtunk rá az ideális megszólalásra, hosszú tanulási folyamat után jött össze a megfelelő hangzás. Nem voltak producerek, hangmérnökök, akik beállították volna az ideális soundot. Most, hogy valamivel jobbak az anyagi lehetőségeink, jobb hangszereket, technikát tudtunk venni, így a hangzásunk is fejlődött. Minden ott volt az orrunk előtt… Egy vidéki bácsitól vettük a Yamaha elektromos orgonánkat. A következő lemezt pedig szalagra rögzítjük, hogy még erőteljesebb legyen az analóg hangzás érzése.

Játszottak a Deep Purple előtt, többször említettétek, hogy szeretitek a hangzásukat. Nem lehet az zenei narratíva, hogy némileg jobban megidézitek a 70-es évek eleji kőkorszaki, hard-rock hangzást?
Vitáris: Iván
: Én ezt képviselem, szóval, nekem aztán mondhatod!
Simon Bálint: Nekem van már egy 1971-es Ludwig dobom, Beke Pistinek egy ősrégi Yamahája… Most aztán tényleg bármikor reprodukáljuk az oldies hangzást.
Vitáris Iván: A harmadik lemez groove-osabb lesz, mint a korábbiak. Ami lágyabb lesz, az a korábbiaknál még lágyabb lesz, ami keményebb, az pedig még keményebb. Minél többet tudsz a zenéről, annál inkább törekszel az egyszerűségre.

Ivan 4Mi az a hozzáadott plusz, ami megkülönbözteti az Ivan and the Parazolt a többi vintage-rock bandától?
Vitáris Iván
: Az őserő.
Simon Bálint: Amitől szinte megkívánod azokat, akik előadják a dalt. Arra törekszünk, hogy rázzon ki a hideg.

Mit hoz a 2015-ös év?
Simon Bálint:
2015 év külföldi vonatkozásokban sokkal ígéretesebbnek tűnik, mint a korábbi időszakok, mert már nemcsak portyaszerűen megyünk ki.
Balla Máté:
Leszerződtünk a német Popup kiadóhoz, és érdeklődnek a zenekar iránt Hollandiában is. A PopUp szervezi a turnénkat, ami 2015 második felében, és 2016 első felében lesz.
Vitáris Iván: Fontos, hogy professzionális módon tudunk bemutatkozni a harmadik lemezünkkel a német és a benelux piacon. Most fog beérni annak a gyümölcse, hogy végigjártunk egy rögös utat, és amikor kilépünk profi köntösben az európai piacra, már lesz némi rutinunk is.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 20
 •  
  20
  Shares