Több mint ezer éven át hevert a tenger mélyén az ókori Egyiptom két elveszett városa, amelyek kincseit az elmúlt másfél évtizedben hozták a felszínre. A kolosszális szobrokat és a precízen megmunkált aranyékszereket a londoni British Museum májusban nyíló nagyszabású tárlatán nézhetik meg az érdeklődők.

MTI

Thonisz-Hérakleion volt az ókori Egyiptom egyik legjelentősebb nemzetközi kereskedelmi központja, és akárcsak a szomszédos Kanopuszba, oda is a világ minden tájáról sereglettek zarándokok, hogy Egyiptom isteneihez imádkozhassanak.

Az egykor az Aboukir-öbölben elterülő két város természeti katasztrófák következtében süllyedt a Földközi-tenger fenekére a 8. században. A területet 2000-ben fedezte fel Franck Goddio régész és csapata, akik a legújabb technológiákat használva emelték ki az elsüllyedt városok kincseinek egy részét az elmúlt években – olvasható a British Museum honlapján. A felszínre hozott tárgyak között monumentális szobrok, precízen megmunkált aranyékszerek, Ozirisz kultuszához kötődő rituális tárgyak, a korabeli politikai életről, a népszerű hiedelmekről, a mítoszokról, a népességmozgásokról, az istenekről és az uralkodókról mesélő leletek sorakoznak. A május 19-én nyíló tárlat lenyűgöző bepillantást nyújt az ókor két jelentős civilizációja, Egyiptom és Görögország kapcsolatába. A British Museum jóvoltából a tenger mélyéről felszínre hozott kincsek mellett a legfőbb egyiptomi múzeumoktól kölcsön kapott lenyűgöző tárgyak is bemutatkoznak Nagy-Britanniában.   Az érdeklődők november 27-ig kereshetik fel a Sunken cities – Egypt’s lost worlds (Elsüllyedt városok – Egyiptom elveszett világai) című tárlatot.