A PesText Irodalmi Fesztivál immár negyedik alkalommal vállalkozik arra, hogy programjai egyikeként betekintést engedjen a kortárs könyvillusztráció újabb törekvéseibe. Az irodalomhoz kapcsolódó kép lehetőséget ad a különböző művészeti formák találkozására, jó esetben a szöveghez társuló illusztráció a jelentés új árnyalatait tárja fel. Ezúttal az olasz illusztráció legjobb alkotói mutatkoznak be a hazai a közönségnek a belvárosi Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában.

061.hu

Olyan országról van szó, ahol az illusztrációs grafikának igen nagy hagyománya és megbecsültsége van. Az illusztrációt számos olasz művészeti egyetemen oktatják, alkotóit több jeles szakmai szervezet képviseli, a legjobb alkotókat 1982 óta az olasz Andersen-díjjal ismerik el. 1963 óta Bolognában rendezik meg a világ egyik legnagyobb gyerekkönyv vásárát, ami idővel a világ illusztrációs szakmájának egyik legfontosabb eseményévé vált. E rendezvénynek köszönhetően Olaszország bizonyos értelemben a világ illusztrációs művészetének centruma. Az itt élő alkotók a legnagyobb illusztrációs világtrendek ismerői és alakítói – olvasható Révésze Emese kurátor ajánlójában.

Isabella Labate: Tre in tutto

Jelen kiállítás folytatja az elmúlt évek hagyományait, amennyiben az alkotóktól képeket és könyveket is bemutat. A poszterek képeit maguk a művészek válogatták kiállításunk számára. Jelen vannak az olasz illusztráció olyan klasszikus mesterei, mint Roberto Innocenti és Bruno Munari: egyikük filmszerű realizmusával, másikuk a modernista design-szemlétet alkalmazásával teremtett iskolát. Az alkotók másik csoportja a középgeneráció képviselője (Sonia Maria Luca Possentini, Isabella Labate, Claudia Palmarucci, Anna Forlati, Daniela Iride Murgia, Marco Somà, Antonio Bonanno, Sarah Mazzetti), de jelen vannak a legfiatalabb, feltörekvő illusztrátorok képviselői is. 2021-ben a Bolognai Könyvvásár bemutatta a 20 legjobb fiatal illusztrátort, közülük kiállításunkon szerepel Andrea Antinori, Michael Bardeggia, Giulia Pastorino, Irene Penazzi és Alice Piaggio. Valamennyien számos kiemelkedő szakmai díjjal rendelkeznek, tehát a kortárs olasz illusztráció legjobbjait képviselik. Ennek ellenére a magyar olvasó előtt szinte teljesen ismeretlenek, Marco Somà kivételével, akinek A boldogságárus című kötetét nemrég magyarul is kiadták.

Marco Somà: A boldogságárus

A kortárs olasz illusztrációban kitapintható két nagy trend: az egyik a klasszikus képi minták, a reneszánsz és historizmus művészettörténeti örökségét kamatoztatja képein (Alice Barberini, Antonio Bonanno, Claudia Palmarucci, Daniela Irida Murgia, Isabella Labate, Marco Somà, Michael Bardeggia) míg a másikat felszabadult színes játékosság jellemzi (Alice Piaggio, Anna Forlati, Andrea Antinori, Daniela Tieni, Giulia Pastorino, Irene Penazzi, Sarah Mazzetti). Amint a bemutott képek alapján is látható, a jó illusztráció nem kötött egyetlen stílushoz. Lehet firkás, színes mint Antinori vagy Pastorino képei, és lehet fekete-fehér mint Isabella Labate vagy Alice Barberini képei. A kiállított művek között találunk nagyvonalú, dekoratív műveket és mívesen kivitelezett, szürreális világú alkotókat, a drámai, lírai és groteszk hangvétel egyaránt feltűnik műveiken. A hazai nézőnek tanulságos lehet az az elkötelezettség, amivel az olasz illusztrátorok az olasz történelmi múlt traumatikus eseményeit dolgozzák fel (Roberto Innocenti, Sonia Maria Luce Possentini, Isabella Labate) A kiállított könyvek pedig az olasz könyvművészet legjavába nyújtanak betekintést, igényes kivitelük, gondos esztétikai megformálásuk mintaszerű.

A tárlaton gyermek olvasók, szülők és grafikus alkotók is megtalálhatják e gazdag kínálatban a számukra leginkább inspiratív művészi világot, aminek hatása talán idővel a hazai illusztrációs kínálatot is gazdagítja majd. A tárlaton mintegy száz gyermekkönyv is szerepel, amit végig lapozva ki-ki meggyőződhet róla, hogy valóban érdemes Olaszországra figyelni.