Az örök, egyetemes emberi értékek megtalálása közös cél: kiosztották a Speciális Filmfesztivál díjait Budapesten


Tizenkilenc díjat osztottak ki a 8. Magyar Speciális Filmfesztiválon, a fogyatékossággal élők nemzetközi filmes seregszemléjén. A rendezvény az egyetlen olyan tematikus filmes esemény Magyarországon, ami a fogyatékossággal élők életére hívja fel a figyelmet. A Magyar Speciális Mozgókép Egyesület több mint egy évtizede kezdte meg munkáját, amelynek során több száz film, képsor, dokumentum született. 

LSZF- 061.HU

A november 7-9 között megrendezett, a fogyatékossággal élők problémáival foglalkozó, és saját filmjeiket is felvonultató nemzetközi rendezvény alkalmával 89 filmet mutattak be, nem csupán az érintett alkotóktól, de professzionális filmesektől is. A filmfesztiválra 183 filmet neveztek a világ 33 országából. A fesztivál nagydíjának magyar nyertese a Speciális Filmes Csoport Illúzió című alkotása, az Aranyszárny-nagydíjat pedig Vámos Zoltán időskori demenciáról szóló alkotása, A gyémánt út pora kapta. 

Vámos Zoltán orvos, filmrendező, forgatókönyvíró az időskori demenciáról készített kisjátékfilmet. A film valós történetet dolgoz fel. A rendező orvosi tapasztalataiból merítette a témát, amely évekkel ezelőtt történt meg vele a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjában. A film megmutatja, hogy a hagyományos orvosi protokollon túl milyen más módokon lehet segíteni az időskori demenciával sújtott betegek életén.

Fábián Gábor, a szervező egyesület elnöke  szerint aki eddig még nem találkozott a sérült emberek világával, joggal kérdezheti, mi is az a speciális filmezés. “A fogyatékos emberek életében fontos szerepet tölt be a különböző művészetekkel való önkifejezés, lehetőségeik sérültségükből adódó beszűkülése miatt. Az utóbbi évtizedekben ezeket az embereket sok esetben speciális művészeknek, alkotói tevékenységeiket speciális művészeteknek nevezik. Ugyanebből az okfejtésből ered a speciális filmes elnevezés is. Célunk, hogy a fogyatékossággal élők által és róluk készített filmek méltó helyet kapjanak a magyar kulturális életben, hogy minél több emberhez eljuthassanak, ezért is dolgozunk és szervezzük ezt a filmfesztivál.”

Idén, első alkalommal szellemi, illetve anyagi támogatást nyújtott az egyesület számára a Színház- és Filmművészeti Egyetem is. A díjátadón Barlay Tamás a dokumentumfilm rendező művész mesterképzés vezetője kiemelte, ez az együttműködés mindkét fél számára kölcsönös gazdagosást fog hozni. “Nekünk, médiában dolgozó embereknek, filmkészítőknek és egyetemi oktatóknak fontos feladatunk, hogy felerősítsük azok hangját, akiknek túl halk, hogy megerősítsük őket törekvéseikben. Hasonlóak a vágyaink, a céljaink, persze más a súlya egy- egy sorsnak, problémának, viszont az örök, egyetemes emberi értékek megtalálása, és felmutatása, az erre irányúló szándék közös.”

A filmkészítéssel való foglalkozás közvetlenül egy szűkebb, speciális réteget érint, mégis társadalmilag jelentős a fogyatékossággal élő emberek által (és róluk) készített képsorok léte és üzenete. Ezek a filmek olykor esetlenek, a filmkészítés szakmai kritériumainak jóllehet nem minden esetben felelnek meg,

mégis olyan történetek, sorsok és érzések bontakoznak ki belőlük, amelyekből bárki meríthet erőt, hitet és élni akarást.

Az alkotók maguk állítanak elő filmes tartalmakat, amelyeket a társadalom számára is elérhetővé tesznek, így azok hozzájárulhatnak a magyar, és Kárpát-medencei kulturális élet színesebbé tételéhez, valamint a társadalom érzékenyítéséhez. 

Kollarik Tamás Magyar Filmdíjas és Bánffy Miklós-díjas filmalkotó, a filmfesztivál fővédnöke köszöntőjében, illetve portálunk kérdéseire kiemelte, minden erejével, tudásával és kapcsolatával igyekszik segíteni Fábián Gábor tevékenységét. “A 2010-es évek elején történt, az hogy Lovas Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének az elnöke megkeresett, mint a Mecenatúra program vezetőjét, hogy Fábián Gábor és munkatársai egy különleges filmszemlét állítottak össze, fontos és támogatandó ügyet karolnak fel, sőt az audiovizuális eszközökkel való nevelést, fejlesztést is szem előtt tartják. Ezután találkoztunk Fábián Gáborral, és rögtön az első találkozás után meggyőzött, hogy ez egy olyan ügy, ami mellé oda kell állnunk a Mecenatúra program minden lehetőségével, és azóta is fővédnökként támogatom őket.  Az alázat mutatkozik meg a szervezők munkájában, a fesztivál pedig a szeretet és a szolidaritás jegyében született és működik ma is, ezért álltam én is az ügy mellé már egy évtizede. Lépésről lépésre haladva, fokozatosan építkezve Magyarország egyik fontos filmes seregszemléjévé vált a Speciális Filmfesztivál. Ma már nem túlzó, ha azt mondjuk, hogy a filmfesztivál a saját kategóriájában közép-európai jelentőségű, amit a számok, az adatok is bizonyíthatnak.”

Kollarik Tamás

A szakember kifejtette, hogy “a nevezések között vannak profi filmek is, ugyanis olyan alkotásokkal is lehet nevezni, amellyel a fogyatékossággal élők életére hívják fel a figyelmet, és nyilván olyan munkák is vannak, amelyeket a fogyatékossággal élők készítenek. Összességében a filmszemlének fontos célja a társadalmi szolidaritás, az érzékenyítés.”

Kollarik szerint a Színház- és Filmművészeti Egyetem a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mellett talán az egyik legfontosabb az audiovizuális képzések területén. Az SZFE szimbolikus intézménye a magyar filmnek, a magyar kultúrának, és amikor eme intézmény egy ilyen ügy mellé áll, az kifejezi ennek társadalmi fontosságát. “A legjobban úgy tudjuk a speciális filmesek munkáját segíteni, hogy egyrészt szellemi tőkét és eszközöket biztosítunk az audiovizuális oktatásukhoz, másrészt pedig terepet adunk az elkészült filmeknek, így felhívva a társadalom figyelmét helyzetükre.”

A világháló segítségével a rendezvényt a nagyvilág is figyelemmel kísérhette: annak a 33 országnak az alkotói, akik pályáztak, akik díjakat nyertek, és akik a rendezők reményei szerint 2023-ban is eljönnek alkotásaikkal Magyarországra.

A fesztivál szakmai zsűrijét Varsányi Ferenc filmrendező, Dr. Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, főiskolai tanár, Kulcsár Tamás filmrendező, Lovass Tibor a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke, médiapedagógus, Szabó Bianka speciális filmes alkotó és Szaffner Gyula ügyvivő szakértő, ELTE-BGGYK alkotta. A fesztivált a  


2022-11-10T15:57:27+01:00 2022. november 10.|