A nácik okkult háborúja címmel újabb kötet jelent meg, amely a III. Birodalom ezoterikus fellegvárait és spirituális védműveit mutatja be. Michael FitzGerald semmit nem bízott a véletlenre, így egy bombasztikus alcímet is kapott a kiadvány: Hitler paktuma a sötétség erőivel.

P.Z.L. – 061.hu

A témában nem ez az első magyarul megjelent kötet, először a Stella Maris kiadó publikálta a Nácizmus és ezoterizmus című könyvét a nácizmus okkult eredetéről, ezt követte 2003-ban Nicholas Goodriock-Clarke A nácizmus okkult gyökerei című munkája, majd 2005-ben adta ki az Európa a Mérleg sorozatában Cezary Michalski A nácizmus ezoterikus forrásai című ismeretterjesztő kötetét. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a történelmi tematikával foglalkozó tévécsatornák is több-kevesebb rendszerességgel foglalkoznak a náci okkultizmus mitológiáival, akkor azt mondhatjuk, hogy olyan nagy a téma hazai szakirodalma, hogy diplomamunkát is írhatnánk belőle.

Persze, e könyvek tele vannak átfedésekkel, de mindegyikben vannak olyan motívumok, témák, életutak, melyek a többi kiadványban nincsenek, ugyanakkor csak A nácik okkult háborúja tartalmaz képeket, sőt, az is mondhatjuk, hogy képeskönyv, leginkább azoknak a történelemre fogékony diákoknak készült, akik lelkesen forgatják a könyvtárban a hetvenes években készült Képes történelem című sorozat köteteit… Mivel a téma szorosan kötődik a vizualitáshoz, a szimbólumokhoz, ezért meglepő, hogy a korábbi munkák teljességgel nélkülözték a fotókat…

illuminati030210

Bizonyára vannak, akik azért utasítják el ezt a témát, hogy ez maga a történelmi bulvár, ami a maximum a magazinok hétvégi mellékletében fordulhat elő, de ők nincsenek tisztában azzal, hogy az okkult téboly milyen mély hatást gyakorolt a harmadik birodalom közigazgatására, hadászatára, tudományosságára, és a hétköznapok és az ünnepnapok gyakorlataira. A könyv sorra veszi azokat, akik tévképzeteikkel, ezoterikus vízióikkal komoly hatást gyakoroltak a III. Birodalom történelmet alakító politikusaira, többek között Hitlerre is.

És persze, nemcsak a hipnózis, az alkímia és az asztrológia játszott fontos szerepet Németország újrapozícionálásban, hanem olyan titkos rendek is, mint a Thule Társaság, az Arman Rend és a Vril Társaság. Mivel Hitler közismerten mindent tálcán kapott olyan teoretikusoktól, mint Lanz von Liebenfels, Dietrich Eckart, Otto Weininger és Alfred Rosenberg, ezért ha meg akarjuk rajzolni Hitler ezoterikus profilját, a szellemi hátországát is meg kell ismernünk.

Mivel a III. Birodalom számára nem nyújtott alternatívát az évezredes gyakorlattal rendelkező kereszténység, a polgári demokráciák bejáratott intézményi struktúrája, sem maga a kapitalizmus, ezért a náci elit minden alternatív ajánlatot komolyan vett, így a Hyperborea mítoszát is, mely szerint létezett egy árja ország a messzi északon, amit elpusztított a jég, de izgatta őket a katharok hite is. Rosenberg szerint a katharok felsőbbrendűek voltak a keresztényeknél, de szerinte Szent Pált a zsidó összeesküvés ügynöke volt. Nos, Rosenberg volt az, aki lefektette a náci jogrendszer alapjait, tehát nem tehetjük meg, hogy figyelmen kívül hagyjuk látomásait, már csak azért sem, mert az ő ösztönzésére szervezték meg 1937-ben „az elfajzott művészetek” kiállítást… 

Tehát aki azt gondolja, hogy e könyv közelebb áll az Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag című film világához, mint a történettudományhoz, nos, az nagyon is téved. Kétségtelen, hogy zavarba ejtőek azok az eszelős tanok, amelyek megdelejezték a nácikat, de akkor is közük van a nagybetűs történelemhez, ha sokan inkább a kalandregények világába száműznénk Madarász Henrik reinkarnációit és a Végzet Lándzsáját.

Michael FitzGerald
A nácik okkult háborúja
Kossuth 
208 oldal 3990 Ft