Április 1-jén a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében debütált az idén 10 éves Recirquel legújabb cirque danse produkciója. A Vági Bence rendezte, IMA című előadás arra törekszik, hogy kiszakítsa a nézőt a földi lét valóságából. Az immerzív színházi élménynek köszönhetően a látogató különleges érzéki és tudati állapotba kerül: a millió fényponttal, valamint hanggal megformált, az univerzumot idéző térben az artistaművészekkel együtt szárnyalva indulhat spirituális utazásra. 

061.hu

Az IMA a Non Solus, a My Land és a Solus Amor című előadásokat követően szintén a társulat által képviselt egyedi előadóművészeti műfaj, a cirque danse nyelvén szólal meg. A Vági Bence rendezte kortárs táncot és a cirkuszművészetet ötvöző alkotás ugyanakkor új utat törve, különleges immerzív színházi élményt kínál, amelyben a nézők maguk is az előadás részeivé válnak. 

Az IMA azt kívánja elérni, hogy az ember eltávolodva a jelen zajától túlléphessen önmagán, és meghallja saját létezésének hangját. Az előadás minden elemével arra törekszik, hogy kiszakítsa a nézőket a hétköznapok valóságából, amiben egy különleges, a szakrális helyek atmoszféráját idéző installáció segíti őket. A látogatók véget nem érő, több millió fénypont által megvilágított sötét térben mélyülhetnek el az IMA-ban, miközben elveszítik térérzékelésüket, a fent-lent, vagy a jobbra-balra határait, és úgy érezhetik, mintha kirepülnének az univerzumba. A fénnyel és hanggal különlegessé formált tér egybeolvad az előadóművészek mozgásával, felemel, ugyanakkor a lélek mélyére visz, akár egy fohász. A meditatív, spirituális utazáson a művészek nemcsak előadók, hanem egyben kísérői is a közönségnek.

Az IMA egyszemélyes darab, melyet a társulat négy klasszis artistaművésze – Horváth Zita, Illés Renátó, Zsíros Gábor és Charles-Éric Bouchard – egymást váltva adnak elő. 

A videót készítette: L. Szabó Fruzsina, Ragács András, Gacsal Zsolt

A videó bármely részletének használata engedélyköteles!

Vezető kép: Hirling Bálint