A hungarikumokra és a főváros kreatív arcának bemutatására helyezi a hangsúlyt a második Színes Város Budapest művészeti fesztivál, amely augusztus 24-től egy hónapon át falfestésekkel és színes kulturális programokkal várja a látogatókat városszerte.

MTI

Budapest, 2015. június 24. Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Szalay-Bobrovniczky Alexandra, a humán területért felelõs fõpolgármester-helyettes, V. Németh Zsolt, a Földmûvelésügyi Minisztérium környezetügyért, agrárfejlesztésekért és hungarikumokért felelõs államtitkára és Nádudvari Noémi, a Színes Város Örökség és Társadalom Alapítvány mûvészeti kurátora (b-j) a Színes Város Budapest fesztiválról tartott sajtótájékoztatón a VII. kerületi Kazinczy utcában 2015. június 24-én. A hungarikumokra és a fõváros kreatív arcának bemutatására helyezi a hangsúlyt a második Színes Város Budapest mûvészeti fesztivál, amely augusztus 24-tõl egy hónapon át falfestésekkel és színes kulturális programokkal várja a látogatókat városszerte. MTI Fotó: Máthé Zoltán

V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért is felelős államtitkára a programot beharangozó szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a fesztivál koncepciója egybevág a minisztérium azon elképzelésével, hogy a fiatalabb korosztály tagjaival is jobban megismertessék a magyar kultúra értékeit és ennek egyik legjobb eszköze az, ha fiatal művészek maguk közvetítik ezeket saját szűrőjükön keresztül kortársaik felé.

A rendezvény jó példája annak, hogy egy közös ügyért miként tud összefogni az állami, az önkormányzati, az üzleti és a civil szféra – hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. Hozzátette: épp az ilyen rendezvények teszik szerethetővé és izgalmassá a fővárost. A Színes Város Csoport lengyel minta alapján találta ki az alapvetően falfestésre épülő fesztivált, amely más-más változatban ugyan, de már számos európai nagyvárosban létezik. Az idei budapesti programon a kortárs művészek csaknem egy tucat falfelületet fognak megfesteni 31 nap alatt.

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készülő három fal témája azt a kérdést járja körül, hogy mit gondolnak a magyarokról a külföldiek – mondta el Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a fesztiválhoz hasonló interaktív és innovatív programok még érdekesebbé és színesebbé, vonzóbbá teszik a fővárost az ide látogató több mint évi nyolcmillió turista számára. Nádudvari Noémi, a Színes Város Csoport munkatársa, a program művészeti kurátora úgy fogalmazott: a kultúra és az értékek közvetítése a képzőművészet eszközeivel a Színes Város számára misszió, amelyet egy ilyen fesztivál csak még jobban aláhúz.

Az alkotók többféle stílusban készítik majd el izgalmas festményeiket városszerte – jegyezte meg a kurátor, aki elárulta: az, hogy az alkotások nagy kiterjedésű tűzfalakra kerülnek fel, nagy szerepet játszott a művészek kiválasztásánál. Az eseményen elhangzott az is, hogy a fesztivál egyúttal az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) felvezető kampányának is a része lesz, ennek megfelelően a vásár nyitásához időzítették a falfestmények elkészítését is. Az első, “beharangozó tűzfalfestmény” a romkocsmanegyed szívében, a budapesti Kazinczy utcában kedd óta látható: a 130 négyzetméteres alkotást a főként fotórealisztikus műfajban, Taker művésznéven alkotó festő készítette, és két hungarikum, a solymászat mint élő emberi örökség és a Kürt-féle adatmentés ihlette. A fesztivált a Színes Város Csoport, a Földművelésügyi Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Turizmus Zrt. együtt szervezi.

Fotó: Máthé Zoltán