1991 augusztusában megjelent a Pearl Jam Ten című albuma, rá egy hónapra pedig a Nirvana kultikus lemeze, a grunge alfája és omegája, a Nevermind. E két lemezzel robbant be igazán a műfaj a köztudatba, elindult az utolsó rockforradalom, a műfaj történetének egyik legintenzívebb, leginspirálóbb és legtragikusabb korszaka. A  társadalmi elégedetlenségeket, családi gondokat húsbavájó őszinteséggel megéneklő témák beszippantották a fiatal generációt, Kurt Cobain, Chris Cornell és Eddie Vedder példaképekké váltak. Egy interjúban a Pearl Jam énekese így fogalmazott: „Milyen elbaszott generáció az, amelyiknek én és Kurt vagyunk a példaképei?” De tényleg, milyen? Na, erre a kérdésre most nem válaszolunk (valósszínűleg nem is tudnánk), viszont összeszedtünk 10+1 érdekességet a grunge-ról, amiről keveset, vagy egyáltalán nem hallottunk. Akár ezzel az összeállítással is hangolhatunk a ma esti prágai Pearl Jam-koncertre. 

MM-061.hu

  1. De mi köze Iggy Popnak a grunge-hoz? A grunge (piszkos, mocskos) szót eredetileg a ‘70-es évek kísérletező gitárjátékára használták, főként Neil Young és Iggy Pop zenéjére. A tiszta sound helyett a nyers, torzítós, feedback-effektes vonal került a középpontba, erre kezdték használni a grunge, grungy szót. Aztán a Green River és a későbbi Mudhoney énekese, Mark Arm a mozgalom elnevezéseként kezdte alkalmazni a kifejezést.

    Mark Arm, a Mudhoney énekese (Fotó: pinterest.com)

  2. Deep Six, ami mindent megváltoztatott. A kiadvány, amely beindította a grunge-ot, a C/Z Records által megjelentett Deep Six válogatáslemez volt 1986-ban. Az albumon hat együttes számai hallhatók, amelyeket azóta is a „grunge atyjai”-ként tartunk számon: Green River, Soundgarden, Melvins, Malfunkshun, Skin Yard és a U-Men Az előadók stílusát így írták le akkoriban: „Egy alapjában véve agresszív, kemény hangzás, amely a heavy metal lassabb tempóját a hardcore intenzitásával ötvözi.”

  3. A Ten előbb jött ki, de csak a Nevermind megjelenése után lett népszerű. A Nirvananak tulajdonítjuk, hogy meghozta az áttörést a műfaj számára 1991-ben. A Smells Like Teen Spirit népszerűsége a Nevermind albumról meglepte az egész zeneipart. Az album no.1 lett világszerte, és ezzel megnyitotta az utat a többi banda, köztük a Pearl Jam számára is. A Pearl Jam valójában egy hónappal korábban, 1991 augusztusában megjelentette debütáló albumát, a Tent, de a lemez eladási mutatói csak a Nirvana sikerei után ugrottak meg.

  4. A Nirvana lepattintotta a Guns ‘n’ Rosest és a Metallicát is. Axl Rose személyesen invitálta meg a Nirvanat, hogy a Nevermind sikereit követően a Guns ‘n’ Roses és a Metallica ’92-es közös turnéján nyisson a két rockzenekar előtt. Cobain azonban visszautasította a lehetőséget mondván, “ezek nagyon tehetséges emberek, akik szar zenét írnak“.