A műszaki átadás-átvétel még zajlik, de már megnyitotta a forgalom előtt a faltól falig megújított Arany János utcát az V. kerület. Belváros Önkormányzata közel 100 új fával, zöld buszmegállóval, több mint félszáz kerékpártárolóval, a kék szemlélet jegyében víztakarékos öntözőrendszerrel, esővízgyűjtő ciszternával és a talajvizet hasznosító fúrt kúttal valósította meg a fejlesztést. Mindezek által olyan térség született a Belvárosban, amely már a jövő klímastratégiáját tükrözi.

Belváros Önkormányzata élen jár a klímatudatos várostervezésben, ami a leglátványosabban éppen e sűrűn beépített városrészben mutathatja meg igazán az erényeit. A kerület kidolgozott, több évtizedes klímastratégiájának célja az élhető, zöld Belváros létrehozása, történelmi környezetben. 2019-re ennek jegyében 82 új fával jóformán városi ligetté alakították a Podmaniczky teret. Majd 2021-től a Podmaniczky teret a Dunával összekötő Arany János utca teljes körű felújítását kezdték meg, amelyet két ütemben végeztek.

„Büszke vagyok rá, hogy az V. kerületiek közösségével ismét egy olyan fejlesztést tudhatunk magunkénak, ami jelentősen hozzájárul a Belváros élhetőségéhez, otthonosságához és egyaránt ötvözi a természeti kincseink megóvását és a zöldfelületek növelését célzó klímatudatos szemléletünket. Az Arany János utca sikeres megújításának mindenki részese lehet, aki végigsétál a közel 100 fás fasorral szegélyezett utcán”

összegezte Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere a beruházás jelentőségét.

A terület otthonosságát, élhetőségét egy újabb zöld buszmegálló, számos új utcabútor – padok, ivókút, hulladéktároló edények, kutya higiéniás szemétgyűjtők,  kerékpártámaszok – és egy új, biztonságos gyalogos-átkelőhely biztosítja. Belváros Önkormányzata, mint minden fejlesztésénél, ezúttal is a békés egymás mellett élés jegyében valósította meg a beruházást, egyaránt figyelemmel a gyalogosokra, kerékpárosokra, közösségi közlekedéssel utazókra, autósokra és minden korosztály igényeire. A járdát szélesítették és egy szintbe helyezték az útpályával, ezáltal megteremtve a kényelmes és akadálymentes közlekedés feltételeit a kerekesszékkel vagy babakocsival közlekedők számára egyaránt, gondoskodtak a megfelelő kerékpáros infrastruktúra kialakításáról és arra is ügyeltek, hogy mindez a lehető legkevesebb gépjárműparkolóhely-veszteséggel járjon.

A hatalmas munkálatoknak még nincsen vége, de a forgalom előtt már megnyílt az Arany János utca. Fotó: Belváros Önkormányzata

A felújítás során közel 100 egyedből álló fasort telepítettek. Belváros Önkormányzata Magyarországon elsőként kezdte alkalmazni a fák városi környezethez való alkalmazkodását támogató ültetési rendszereket, amiért 2022-ben a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny elismerésében részesült. Az Arany János utca fatelepítésénél egyaránt használták a Podmaniczky téren bevezetett gyökércella rendszert, valamint a Szomory Dezső és a Hild téren is alkalmazott stockholm faültetési rendszert. Mindezzel létrehozták hazánk leghosszabb stockholm módszerrel ültetett fasorát, amelynek és a természetes lapkőburkolatnak köszönhetően a csapadékvíz behatolhat a fák gyökérzónájába és ott el is tárolódhat. A gyökerek és a talaj organizmusai számára szükséges oxigén biztosítása érdekében a talaj stabilan – a fák élete során mindvégig – porózus marad. Mivel a fáknak biztosítják a tápanyagokban és oxigénben gazdag életteret, a fák egészséges, városi környezetben szokatlanul nagy gyökérzetet és lombozatot fejleszthetnek és sokáig élhetnek. Az V. kerület a 2020-ban indított buszváró zöldítési programja keretében az Arany János utcában is létesített egy növényekkel – a városi környezetet jól tűrő, ugyanakkor hatalmas zöldfelületet képező és gyorsan növő vadszőlő fajtákkal – befuttatott buszvárót, ami immár a 13. a Belvárosban. Az Arany János utcában is megjelenő innovatív gyakorlat alkalmazása érdekében már a VI., a VIII. és a XIV. kerület is kezdeményezte az V. kerületi tudásanyag átvételét, amelyre Belváros Önkormányzata örömmel igent is mondott.

Több kerület szeretne példát venni az Arany János utcáról, ami a belvárosi lakosoknak jó hír Fotó: Belváros Önkormányzata

Az V. kerület tudatos klímastratégiájának része a természeti kincseinkkel való felelős gazdálkodás, ezért Belváros Önkormányzata az UniCredit Bankkal együttműködve a megújult Arany János utcában esővízgyűjtő ciszternát hozott létre, amely nagyjából 200 fa napi öntözési igényét kielégíteni képes méretű. A rendszer lényege, hogy a Bank a székházának tetejéről összegyűlő esővizet nem a közcsatornába, hanem – köszönhetően a Bank által a székházukban elvégzett műszaki átalakításoknak – a vízgyűjtőbe vezeti, így az öntözővízként eltárolható és hasznosítható. A ciszternát esőmentes időszakokban a fúrt kút szolgálja ki talajvízzel, amit a Duna táplál. Mivel így az öntözés nem vezetékes ivóvízzel történik, az üzemeltetés nem csak ökologikus, hanem ökonomikus szemléletű is. Az UniCredit Bankkal való együttműködés másik elemeként, miután a Bank munkavállalói körében is kedvelt munkába járási eszköz a kerékpár, a Bank épületének környezetében rövidesen 54 férőhelyet biztosító kerékpártámasz is elhelyezésre kerül, amelyeket természetesen bárki használhat, így a kerületben található több mint 1250 kerékpártámasz félszáznál is több új férőhellyel gazdagodik.

A Bank házak tetején összegyűlt esővíz fogja táplálni az utcán látható fákat Fotó: Belváros Önkormányzata

A Belvárosban zajló közterületi fejlesztések mindegyikében megtalálhatók azok az elemek, amelyekkel biztosítható a természeti kincseink megóvása a jövő generációja számára és a természeti erőforrások lehető leghatékonyabb felhasználása. Magyarországon az V. kerületben ötvözték elsőként a zöld és kék szemléletet a Bástya park létrehozásakor, amellyel már 2022-ben kivívták a szakma elismerését az Építészeti Nívódíj formájában, majd 2023-ban infrastruktúrafejlesztés kategóriában a Településfejlesztési Díjat is elnyerték. Szintén megmutatkozik a víztakarékos és zöld szemlélet egyaránt a Hild tér jelenleg is zajló megújítása során, ahol fúrt kút járul majd hozzá a 24%-ról 37%-ra növelésre kerülő zöldfelület és a 13 új fával együtt összesen 28 fa és közel 1000 négyzetméter egyéb zöldfelület öntözéséhez.

Forrás: Belváros Önkormányzata