Belváros Önkormányzata tovább folytatja a buszváró zöldítési programját – adta hírül Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere. A 2020-ban a József nádor téren, 2021-ben az Erzsébet tér északi és déli oldalán, valamint a Nyugati téren átadott „városi oázisok” kialakítása után most újabb megállókat borítanak zöldbe. A Hild téren, a Szervita téren, a Podmaniczky téren és a Jászai Mari téren készülő zöld várakozóhelyekkel együtt immár összesen 8 darab növényekkel beültetett és -futatott megálló zöldell majd tavasszal a Belvárosban.    

061.hu

A zöld buszmegállók nemcsak újszerű, friss megjelenést és a várakozók számára jobb komfortérzetet nyújtanak, hanem hozzájárulnak a városi hőszigethatás csökkentéséhez, kedvezően befolyásolják a mikroklímát, javítják a levegőminőséget, szerepük van a por- és légnemű anyagok megkötésében. Belváros Önkormányzata élen jár a földkapcsolatos, saját öntözőrendszerrel ellátott megállók létesítésében, illetve kialakításában.

A buszvárókban az üveg hátfal helyett a tartószerkezettel azonos színű, antracitszürkére festett perforált lemezekből kialakított futtatófelületet létesítenek, a növények vízellátásáról pedig gépiesített öntözőberendezéssel, valamint a csapadék helyben történő hasznosításával gondoskodnak. A megálló hátfala mögötti területen az ültetőközegbe a gyöngyperje és a bunkós hagyma mellett repkény vadszőlőt ültettek el. A megállóhely zöldítési program első elemeként átadott József nádor téri váró rövid idő alatt beváltotta a hozzá fűzött elvárásokat, a remek várostűrő növénynek bizonyult vadszőlő fél év alatt felfutott és zöldbe borította a létesítményt, így a lakosság körében nagy népszerűségre tett szert.

A zöld megállók mellett az V. kerület önkormányzata az elmúlt években számos zöld innovációval rukkolt elő Magyarországon egyedülálló módon. Olyan újdonságokat vezetett már be, mint a fák városi környezethez való alkalmazkodását támogató legmodernebb ültetési technikák: a gyökércella rendszer és a Stockholm-módszer.

Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros polgármestere az első V. kerületi zöld buszmegálló átadásán 2020 augusztusában

Olyan jelentős mértékű zöldfejlesztéseket valósított meg, mint például a 82 új fával városi viszonylatban jóformán erdőként megújított Podmaniczky tér. A zöldítés lendületét mutatja, hogy még csak a napokban fejezték be az Arany János utca I. ütemének munkálatait, amelyet 34 új fával, 8 bokorfával, 1200 évelő és egynyári növénnyel, összesen 163 m2 zöldfelülettel valósítottak meg, hamarosan belevágnak a II. ütembe, amely végeztével közel 100 fa szegélyezi az utcát, amelyben korábban egyetlenegy fa sem állt. A Bástya utcai foghíjtelken pedig 4,5%-ról 53%-ra növelt arányú zöldfelülettel multifunkcionális, régészeti értékeket bemutató közparkot létesítettek, amely Berlin, London, Tokió példáját követve, Magyarországon az első ilyen közpark.