Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Magyar Élelmiszerkönyv szerint ahhoz, hogy sonkának nevezzenek valami koncot, elég 55 százalék hústartalom. Igen, ez a nyerési esély a lottón megállná a helyét, de van egy régi mondás, miszerint az vagy, amit megeszel.

HORPÁCZI DÁVID- Nullahategy

A nagy áruházakban kapható 900 forintos “sonkák” nagyjából emberi fogyasztásra alkalmatlanok, mégis tonnaszámra vásárolják őket húsvétkor. Az rendben van, hogy “csóróság” van, de az egészségen spórolni nem túl kifizetődő. Egy biztos: tisztességes sonka kilója kétezer forint alatt nem létezik. Ez akár soknak is tűnhet, de gondoljunk csak bele, hogy milyen kilós árban vásároljuk a mindenféle felvágottakat.

Az előbb említett, hiperféle húskészítmény megfejtése mindössze annyi, hogy egykilónyi húst telenyomnak vízzel, és másfél kiló lesz a végén. Aztán némi gyorspác, füstaroma és mehet is a pultra. Ezzel szemben egy korrekt kilós sonkából a sózás hatására, nagyjából hetven deka marad, hiszen a cél, hogy a só átjárja az egészet és kitaszítsa belőle a vizet. Egy ekkora darabnál ez a művelet egy hetet vesz igénybe, mert a só körülbelül egy centimétert halad naponta a hús közepe felé. Ha ez megvan, akkor jön a klasszikus fűrészporos füstölés és már lehet is felakasztani a kamrába és éjjelente rájárni, akár 8-10 hónapon keresztül.

smoked_ham481

A húsvét közeledtével leginkább a kötözött combsonka a nyerő, de természetesen vásárolhatunk hagyományos comb sonkát, csülköt is, de van, aki a tarjára esküszik, még ha szegény állat nem is igazán a nyakán hordja a lábait. A vásárlás pont úgy működik, mint egy első randi, először a külsőt csodáljuk meg. Itt nagyon figyeljünk, hogy szép só-érett terméket válasszunk, amiből nem folynak ki különböző kétes eredetű és színű levek, és az sem baj, ha a háló levétele után nem esik szét azonnal darabokra az egész, mert ez csak azt jelentené, hogy mindenféle vágóhídi maradékból legózták össze. Az igazi ínyencek csonttal együtt vásárolják a sonkát, mert ugyebár köztudott, hogy a csont plusz ízanyagokkal és nedvekkel látja el a húst. Én is ezt ajánlom és minden rendes hentes is. Ha másra szavaz a boltban az eladó, akkor jobb inkább keresni egy másik helyet.

s1-copy

Ha megvan a megfelelő húsdarab, akkor már csak el kell készíteni valahogy. Nincs nagy okosság, a főzés előtti éjszaka hideg vízbe kell áztatni, hogy kiázzon belőle a tartósítására használt só és másnap egy új vízben, mindenféle fűszer és egyéb fölösleges ízesítők nélkül meg kell főzni. Van rá képlet is: egy kiló sonka, egy óra főzés és így tovább. Fontos, a levet nem szabad kidobni, hanem fel kell használni szépen egy jó leveshez, főzelékhez vagy bármihez, ami egy kis alaplevet kíván a konyhában. Fagyasszuk le nyugodtan, semmi baja nem lesz, de nagyon lehet neki örülni, amikor rátalál az ember a fagyó sarkában.

[dcs_note color=”#696969″ bgcolor=”#DCDCDC” bcolor=”#696969″ bwidth=”6″ align=”center” rounded=”2″ bottom=”15″ execute=”false”]TOJÁSFŐZŐ KISOKOS:[/dcs_note]

Most, hogy húsvétkor megint rájött mindenkire a tojásevés, rengeteg helyen látni rosszul elkészített tojásokat. Nem, nem igazán jó, ha a sárgája beszürkül. Még akkor sem, ha a szuper sonkalében főztük meg. Azt amúgy is használjuk fel inkább a fent említett módokon, a tojás pont jó lesz vízben főve is.

1-2

A legfontosabb, amit a vásárlásnál meg kell néznünk, az a tojásokon található felirat. Nem, nem a dobozon, mert ott mindenféle marketing szöveg van szép képekkel, de azoknak inkább ne dőljünk be. A legfontosabb a legelső szám, ami a kisállat tartásának a módját jelöli. Az utána következő két betű a származási országot jelzi.