Jó ázsiai éttermet találni ma már nem olyan nehéz, de a keleti konyha komplexitásának köszöhetően még mindig rengeteg lehetőség van benne, ha az ember valami igazán különlegeset szeretne mutatni, vagy esetleg valamilyen szinten az európai gyomorhoz szeretné szabni az ízeket. Ezzel próbálkozott meg a Riksa Express, amely azon túl, hogy remek fogásokkal állt elő, ráment a kiszállításra is, mindezt olyan környéken, ahol eddig nyoma sem volt egy használható étteremnek. 

DEZSE BALÁZS – 061.hu

Néhány hónapja nyílt csupán a Riksa Express, a pestiek szemében a világ végének számító II. kerületi Hidegkóti úton (Hüvösvölgy közelében található), ahol eddig nemhogy ázsiai étterem nem volt, de úgy általában az emberi élet nyomaival sem lehetett találkozni leszámítva néhány vegyesboltot. A bátor vállalkozást éppen a picai rés ihlette, amibe belekeveredett egy erős rajongás az ázsiai konyha iránt. Az egyébként aprócska hely barátságos, még őrzi az előzőleg itt működő kávézó bizonyos elemeit, de a stílustól igencsak elütő koktélbárral sikerült ezt is belesimítani az összképbe. Mondjuk teljesen mindegy, mert úgyis az ételek miatt jön ide az ember, és ha gyenge, akkor úgyis rábeszélik egy jobb rumra, vagy egy abból készült koktélra. Érdemes engedni a csábításnak. Néha. 

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az étlap a hagyományos ázsiai ételeket veszi alapul, de rendesen átdolgozta őket annak érdekében, hogy a magyar gyomrot is kielégítse, illetve a séfnek is fontos volt, hogy kiélje kreativitását, és mivel az eredmény nagyon rendben van, ezért csak bátorítani tudjuk, hogy folytassa áldásos tevékenységét. 

Fotó: Horváth Péter Gyula

A választékban olyan fogásokat találunk, mint a thai sütőtökkrémleves (990 Ft), a már europanizált gránátalmába pácolt alma mangós mascarpone krémmel töltve (1490 Ft), marinált lazac pisztráng kaviárral és wonton ropogóssal (2490 Ft), halgolyó leves sitake gombával babcsírával és wakame algával (1490 Ft), tavaszi tekercs (1190 Ft), vagy a bélszín tataki friss saláta ágyon szezámmaggal (2190 Ft). Az étterem látszólagos kapacitásához képest egyébként igencsak sok étel van a választékban. 

Fotó: Horváth Péter Gyula

Az étterem viszonylag gyorsan a környékbeliek kedvence lett, ami főleg a kiszállításnak köszönhető, amivel sajnos egyelőre csak a környéken foglalkoznak (aki messzebbről jön ide annak érdemes összekötni a programot egy vadregényes kirándulással). Ja, amúgy a hely nevében lévő “express” nem a gyorsétterem jellegre, hanem a házhozszállításra utal. 

Fotó: Horváth Péter Gyula

Ahogy azt már korábban említésre került, a Riksa Expressben kiváló ázsiai sörök és rumok is kaphatók, amik nem csak az ételekhez passzolnak, de egy esti mulatságnak is kiváló alapot tudnak biztosítani. 

Riksa Express

Cím: 2018 Budapest, Hidegkúti út 235. 
Facebook

Vezető kép: Horváth Péter Gyula