Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 128
 •  
  128
  Shares

Október 26-án hétfőn debütált az HBO Go-n Nicole Kidman és Hugh Grant új sorozata, a Tudhattad volna. Az első rész alapján a minisorozat a klasszikus thriller hagyományokra épít majd, hogy ez jó-e, kritikánkból kiderül, és az is, szerintünk érdemes-e folytatni. Sugárveszély.

MM – 061.hu

A Hatalmas kis hazugságok óta tudjuk, hogy ha David E. Kelley forgatókönyvíró és Nicole Kidman együtt dolgoznak, abból rossz nem sülhet ki. Kelley Susanne Bier rendezővel hozta ki új, hatrészes minisorozatát, amelynek az alapja Jean Hanff Korelitz You Should Have Known című regénye. Ezen Kelley-ék több változtatást is eszközöltek, ezért egész biztos, hogy a szöveg ismerőit meglepetések érik majd a képernyő előtt.

A történet középpontjában Grace Fraser (Nicole Kidman), férje, Jonathan (Hugh Grant) és fiuk, Henry (Noah Jupe) áll. Grace sikeres párterapeuta, Jonathan feddhetetlen gyerekonkológus, fiuk, Henry pedig elitiskolába járó, hegedülni tanuló, érzékeny és okos gyerek. Minden kerek és idilli, de természetesen csak látszólag. A tökéletesnek hitt világ egy éjszaka alatt hullik darabjaira egy erőszakos haláleset és egy sor borzalmas felismerés következtében. De mi köze van a gyilkossághoz Grace-nek és Jonathannek? Megjelennek a nyomozók, indul az igazság felgöngyölítése, a kirakó darabjainak összeillesztése.


Két nagyágyú a főszereplő, Nicole Kidman botoxon edzett arcát, nyomokban felfedezhető mimikáját ugyan eleinte szoknunk kell, zsenialitását mutatja azonban, hogy a szemével és a testével is expresszíven tud játszani, ennek kiváló eszköze a sok-sok közeli, a remek operatőri munka.

Az epizód 51 perce alatt Kidman elképesztő nagy utat jár be a tökéletességtől a kétkedésen át a rettegésig. Hugh Grant pedig végre eltávolodhat a szokásos idétlen-szerelmes karaktertől, egy komoly, de jó kedélyű orvost játszik, aki nap mint nap rátermettségéről tesz bizonyságot mind a szakmai, mind a magánéletében. A problémamentes mindennapok csillogását töri meg az amerikai elit SZMK-ba újonnan bekerülő latino anyuka, itt már sejtheti a néző, hogy nem minden az, aminek látszik.

A legnagyobb kérdés az, hogy a két hollywood-i szupersztár nélkül is érdekelne-e minket a folytatás, az első epizód ugyanis nem hozza a wow-élményt, azt a sokkot vagy kíváncsiságot, amit mondjuk a Hatalmas kis hazugságok már rögtön az elején megadott a nézőnek. Kelley előző szériájának különösen fojtogató és borongós hangulata itt kevésbé köszön vissza, de tény, hogy a Tudhattad volna is sajátos színekkel dolgozik, ami kell is a kicsit fantáziátlan sztorit megtámasztandó. 

Bízunk benne, hogy az “azt hiszik, megúszhatják, mert gazdagok” – típusú, klasszikus és sokszor puffogtatott thrillerépítő mondaton, valamint a zsáner kötelező elemein túlmutatva, valóban váratlan cliffhangerekkel találjuk majd szembe magunkat a következő epizódokban. A stáb szuper, a színészek úgyszintén, szurkolunk!

Tudhattad volna (The Undoing)
amerikai drámasorozat, 65 perc, 2020
Bemutató: 2020. október 26.
Susanne Bier
David E. Kelley, Jean Hanff Korelitz
Szereplők: Nicole Kidman, Hugh Grant
Értékelés: 10/8

Fotók: HBO


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 128
 •  
  128
  Shares