Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Február elején publikálja a Middlemist Red az  Evermore című új számukat, ami az első újdonságuk a nagysikerű Supersonic Overdrive album óta, Budapesten pedig legközelebb február 26-án,  az Akvárium klubban lépnek fel. Persze addig még haza kell érniük a ma véget érő Eurosonic zenei expóról. Nóvé Somával és Ürögdi Ábellel beszélgettünk. 

PÁN – 061.hu

Nyilván rengeteg előnye van annak, hogy egy zenekar nem ír le plusz köröket, hanem azonnal befut, de vannak-e a gyors karriernek hátrányai is?
Nóvé Soma: Túl sok hátránya nincs.
Ürögdi Ábel: Az, hogy nagyobb felületeken jelentünk meg hirtelen, az néhány embernél úgymond gyanús lett, volt, aki azt mondta, hogy akkor mi “index-közeliek” vagyunk, és hogy vannak, akik pénzelik a zenekart, de persze sokkalta több pozitív visszaigazolás jött, és azt ami kialakult a zenekarról, azt mi alakítottuk ki.

 Middlemist Red 2-HPGY

Azért motivált benneteket az album elkészítésekor a hirtelen jött siker…
Nóvé Soma: Az nem nagy siker, hogy sok ember szereti a zenénket. Mert hiába szeret sok ember, ha nem tudsz esetleg alkotni, és nem működik a zenekar. Na, az nem egy sikeres állapot. Azt nevezem sikernek, ha a zenekar kreatív periódusban van.

Az Ivan & The Parazolnak van egy Illés-fétise, szeretik az LGT, stb. Nektek van hazai előképetek?
Nóvé Soma: Én nagyon szeretem a Muzsikás együttest, az első tanárom Ifj. Csoóri Sándor volt. Szóval, engem nagyon érdekel a magyar folk. Aanimal című számunkban benne is vannak a folk elemek, a gitártémája egy népi motívumra épül.
Ürögdi Ábel:  A magyar rock and roll nem hatott ránk különösebben, még akkor sem, ha Soma egyik példaképe például Póka Egon.

Viszont annál erősebb a Kasabian hatás…
Nóvé Soma: Nem is tagadjuk. Amikor a debütáló lemezüket ideadta Ábel, és meghallgattam otthon, azonnal felhívtam, hogy menjünk le ketten a próbahelyre (a többiek aznap nem értek rá), mert nagyon inspiratív állapotba kerültem…
Ürögdi Ábel: Feldolgoztuk a Butcher Blues című számukat is, szóval, nem is akartuk tagadni a hatást… De már azért másfelé mentünk…

Ha azt érzitek, hogy egy dal kicsit hommage-jellegű lett, odafigyeltek arra, hogy tekerjetek rajta valamit?
Nóvé Soma: Ez rossz hozzáállás lenne. Ha kimutathatóak egy dalon hatások, de valamiért mégis érdekes számunkra, akkor úgy marad, nem erőltetjük, hogy legyen benne valami modern megoldás. Az is érdekes, hogy már meglévő dolgokból készítesz valami mást, mint ami korábban volt.

 Magyarországon van a médiában nyitottság a pszichedelikus rockból kiinduló zenére?
Ürögdi Ábel: Nem figyeljük, hogy hol van az a határ, ameddig a Petőfi még játssza a zenénket. Az, hogy itthon mit játszanak a médiumok, nem releváns azzal, hogy Nyugaton mit adnak a rádiók… Már a Petőfin sem lehet elvétve sem progresszív zenéket találni, de vannak azért itthon olyan blogok, médiumok, amik nyitottak kísérletezőbb zenékre.
Nóvé Soma: Szeretnénk majd egy fesztivált szervezni, amelyen olyan zenekarok játszanának, amelyeknek többé-kevésbé hasonló a mentalitása, az attitűdje, mint a miénk.

A nagy fesztiválszervezőket nem érdekelné? Pont ott ülnek a szomszéd asztalnál…
Ürögdi Ábel: Nem hiszem… Ez egy nonprofit jellegű dolog lenne, ők ebben nem látnának akkora potenciált.

Ábel, be van kötve a kezed, meg kell kérdeznem, hogy mi történt…
Ürögdi Ábel: Voltam egy jótékonysági focitornán, ahol eltörtem az ujjam, amit most két drót tart…

Igaz, hogy az elektronika felé meg el az új album?
Nóvé Soma: Az a legnagyobb baj, hogy a gitárosunknak, Dávidnak nincs három keze, nem tud párhuzamosan szintin és gitáron is játszani, és nem akarunk egy ötödik tagot bevenni, mert kialakult már egy dinamika közöttünk… Sok félkész ötlet van, amit nyúzunk… Február elején kijön Evermore címmel egy új számunk, egy év után először, amit a Eurosonicon is játszunk, és február 26-án az Akvárium klubban is, ahol egy nagy koncertünk lesz.

Fotó: HORVÁTH PÉTER GYULA

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •