A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa értetlenül áll Zugló polgármesterének népszavazási kezdeményezése előtt.

MTI

Baán László közleményében azt írta: Városliget átfogó és komplex fejlesztését szolgáló projekt legnagyobb nyertesei éppen a parkot nap mint nap használó környékbeli lakosok leszek. A lberális Karácsony Gergely (PM), Zugló polgármestere kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a párt rendeletmódosítást kezdeményez a Fővárosi Közgyűlésben, hogy a testület a 2024-es nyári olimpiáról, a Városligetbe tervezett új múzeumépületekről és a Római-parti mobilgátról népszavazást tartson.

A ligetprojekt kapcsán a politikus kifejtette, “a zuglóiak és a fővárosban élők többsége nem támogatja, hogy Budapest első közparkja építési területté váljon”. A XIV. kerületi polgármester szerint nem lenne szabad a helyiek megkerülésével megalkotni az erről is szóló városépítési szabályzatot. Baán László reagálásában közölte, a fejlesztésnek köszönhetően végre rehabilitálják és nagy arányban bővítik a park zöldterületét, új játszótereket, pihenőket alakítanak ki, és – az elmúlt évek civil egyeztetéseinek eredményeképpen – a liget egy új kivilágított futókörrel is gazdagodik majd.

Ezek mellett felújítják a park épületeit és modern, a 21. századi igényeknek megfelelő kulturális intézményeket hoznak létre a park lebetonozott részein és az elbontandó épületek helyén. A Városliget így minden elemében jobb lesz a mostani állapotánál és így minden parkhasználónak többet nyújt majd a fejlesztés befejezését követően – fejtette ki a miniszteri biztos. Baán László egyben arra is felhívja a figyelmet, hogy Városliget fejlesztése nemcsak Zuglót, hanem a többi, parkkal határos kerületet, sőt egész Budapestet érinti, így a vonatkozó jogszabályok alapján ez ügyben csak fővárosi szintű népszavazás kezdeményezhető.