A jövő év második felében, a pályázati tervezési rendszer lezárulásával 3D-ben már látni lehet, miként fog festeni a Városliget új képe 2018-2019-ben – mondta a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az M1 kedd reggeli műsorában.

MTI

Baán László kitért arra, hogy a múlt heti kormányhatározatban rögzített, mintegy 156 milliárdos beruházási összeg már nem fog változni, mivel a kabinet véglegesített a projekt struktúráját és költségvetését. A Liget Budapest projekt olyan vonzerőt fog jelenteni Budapest számára, hogy az összeg tíz-tizenöt éven belül megtérül nemzetgazdasági szinten – fogalmazott a miniszteri biztos. Elhangzott: a pályázaton nyertes japán cég, a SANAA tervei alapján megvalósuló Nemzeti Galéria egészen különleges, világszínvonalú épület lesz.

Hamarosan kezdődnek a bontási munkálatok a Városligetben, eltűnik a  Petőfi Csarnok (a helyén épül az új Nemzeti Galéria), a Hungexpo-irodaházak (itt létesül a Magyar Zene Háza), a Közlekedési Múzeum épülete pedig eredeti formájában épül újjá. “Garantált, hogy a projekt megvalósulásával nőni fog a zöldfelület a Városligetben, a jelenlegi 60 százalékról 65 százalékra. Jelenleg a liget 35 százaléka le van betonozva, mintegy kétezer autó parkol itt. Ez meg fog szűnni azzal, hogy a Liget szélén mélygarázsokat fogunk építeni. Még e hónapban  kiírjuk a tájépítészeti pályázatot, új nagy játszótér és két kilométeres futókör is létesül” – sorolta a miniszteri biztos. Baán László beszámolt arról, hogy decemberben kiírják a meghívásos nemzetközi tervpályázatot a Néprajzi Múzeum megépítésére új helyszínen, és ezzel a Liget Budapest pályázati tervezési rendszere lezárul.