Új időszaki kiállítás nyílik az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) körtermében hétfőn, a bábszínházi világnapon: Az én kicsi bohócom – Mikropódium a világ körül című bábkiállítás május 30-ig látható.

MTI

A kiállítás Lénárt András bábművész utazó előadásainak hangulatát kívánja felidézni, az érdeklődők megtudhatják, milyen egy vándorbábos élete. A tárlatot Papp Eszter bábtörténész, az OSZMI munkatársa nyitja meg, az eseményen Lellei Pál bábkészítő is közreműködik.

A Mikropódium Családi Bábszínház 1995-ben kezdte meg működését. 1996-tól kezdve szereplője a legnevesebb nemzetközi színházi fesztiváloknak. Az alapító, Lénárt András bőröndnyi társulatával – egy balerina, egy bohóc, egy sellő, egy szörny – beutazta az egész világot Japántól Brazíliáig. Megfordult többek között Argentínában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Koreában, turnézott Európa szinte összes országában. Lénárt András Egerben született, kezdetben faszobrászként, majd bábjátékosként dolgozott. 1985-ben már mint az egri Harlekin Bábszínház alapító tagját ismerhette meg a közönség, ahol színészkedés mellett bábkészítő művészként is dolgozott.

Az Állami Bábszínház bábszínész képzését 1987-ben fejezete be. 1990-től négy évig igazgatta a Bóbita Bábszínházat Pécsett. 1994-től a Budapest Bábszínház szcenikusa, a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábosztályainak szakmai tanára. Önálló bábszínházának, a Mikropódiumnak soha nem múló varázsa két, tökéletesre csiszolt előadás – a STOP, Állj meg, és nézz!, valamint a Con Anima – különleges intimitásában, kecsességében, érzelemgazdagságában rejlik. Bábjai jelentőségét a figurák technikai jellege, a mozgatás kifinomult lehetőségei adják.

Egy speciális bábtechnika áll darabjainak középpontjába: a dramaturgia helyét maga a mozgás, az aprólékos tánc és a zene összhangja adja meg. A fesztiválok és turnék színes világa mellett a kiállítás a Mikropódium két különleges előadását kívánja bemutatni.