Gyerekkori nyaralások, táborok, vitorlázás, bringázások, főtt kukoricák, krokodil kenuk, napfelkelték  – többek között ezeket jelenti a Balaton, imádjuk a magyar tengert. Ebből a hódolatból született a Bomo Art Budapest kézműves manufaktúra legújabb, Balaton kollekciója, amelyet a csodálatos, balatoni üdülést népszerűsítő plakátok inspiráltak.

061.hu

“Hollósi Éva kézzel festette meg a kollázs szerű, retro hangulatú Irány a Balaton! designt, mely ahhoz hasonlóan, ahogy az emlékeinket dobja fel a tudatunk, vagy tudat alattink, villanás szerűen elevenít meg egy-egy szép korszakot a balatoni üdülés történetéből” – írják a kézműves manufaktúra Facebook oldalán.

Mint írják, a Balaton mint fürdő és üdülőhely a századforduló óta tölt be fontos szerepet a hazai turizmusban. “Az első világháború után értékelődött fel különösen, amikor is megpróbálták elsősorban a hazai tehetősebb közönséget idecsábítani, hovatovább villák építésére buzdítani őket különböző állami támogatásokkal. A Balatoni turizmus ekkor kezdett fellendülni, és népszerűségre szert tenni, mely a mai napig tart. Különböző korszakaiban más-más társadalmi réteget céloztak meg az erre a célra létrejött turisztikai egyesületek. De volt egy eszköz a 30-as évektől egészen a 60-as évekig, amely magas, művészi színvonalon szolgálta ezt a célt: a plakátok. Ez a harminc év a plakátok aranykora is, hiszen olyan nagy művészek alkották őket, mint Berény Róbert, Bortnyik Sándor, Molnár C. Pál, sőt, akadtak plakát specialisták is, mint például Dallos Hanna és Mallász Gitta, vagy Balogh István és Konecsni György.”

A Balaton iránti hódolatból született a Bomo Art Budapest új kollekciója. A vitorlázás szerelmesei menő hajónaplót vehetnek, hogy ne csak hasznos, de szép is legyen a fedélzet e fontos tárgya. Igény szerint a napló gerincébe belenyomják a vitrolás vagy a kapitány nevét, hogy még egyedibbé tegyék. De készülhet fotóalbum is ezzel a dizájnnal, melybe a család (balatoni) nyaralós fotók kerülhetnek.

A retro kincsek közül ITT válogathat!

A Belváros egyik meghatározó, immár húsz éve működő üzlete, a Bomo Art Budapest tavaly novemberben kapta meg a Jövő Városáért Díjat. A kézműves manufaktúra alapító-tulajdonosa, Boldizsár Károly Belváros polgármestertől, Szentgyörgyvölgyi Pétertől vehette át az elismerést, amelyet 2012-ben alapított az 5. kerületi önkormányzat: a Jövő Városáért Díjat azok a polgárok kaphatják, akik innovatív munkájukkal segítik a kerület fejlődését.