Vannak hosszúra nyúlt balatoni esték, amikor a pohárban csillogó bor mellé jól jön egy kis plusz, de elérhet minket esős délutánok, amikor filmekkel is elüthetjük az időt. De a Balaton-érzés azoknak is jár, akik a vízpart helyett a munkahelyük falai között töltik a nyarat. Az elmúlt évtizedekben rengeteg Balaton-film készült. Van, ahol a tó csak háttér, előfordul, hogy a cselekmény nélkülözhetetlen „kelléke” és olyan is akad, amikor maga a Balaton a téma. Szinte nincs olyan időszaka a magyar filmgyártásnak, amikor ne készült volna film a magyar tenger főszereplésével.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Ha azt mondom balatoni filmek, a többség elsőre rávágja Ötvös Csöpi nevét. Bujtor István és Kern András filmjei mára már klasszikusok, de valószínűleg az is hozzájárult a sikerhez, hogy Bujtor rajongott a Balatonért. Balatonfüred, Tihany, Sajkod és később az egész Balaton környéki infrastruktúra fantasztikus hátteret adtak Ötvös Csöpi és Kardos doktor mind a mai napig tömegeket vonzó történeteihez.

balaton_pogany_madonna

Ladás üldözések, vitorlások és a „magyar Bud Spencer”, aki lúzer, de nagyravágyó főnökével a nyomában nyugodt eleganciával püföli végig a Balaton parti rossz fiúkat. A sikersorozat első filmje a Pogány Madonna, majd később a Csak semmi pánik, az Elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a Zsaruvér és csigavér 1-2-3 is örök balatoni klasszikusok. 

balaton_liliomfi

Ötvös Csöpi világánál sokkal szelídebb és romantikusabb Balatonfüredre kalauzol minket a Liliomfi. A Szigligeti Ede színdarabjából 1954-ben forgatott Makk Károly-féle moziban mindenkit és újra és újra elvarázsol a fiatal Darvas Iván sármja, Krencsey Marianne szépsége. A Liliomfi romantikus világa olyan Balatonfüredre visz, ahol mindannyian élni szerettünk volna. A lányok drukkolnak Mariskának, és legszívesebben felpattannának a vándorszínészek szekerére, hogy a hágcsóról leugró Liliomfi nekik szedje a réten a csokor virágot.

balaton_szerelmes_biciklistak

Jó tíz évvel a Liliomfi után már egészen más világba visz minket Bacsó Péter filmje, a Szerelmes biciklisták. A sztori, akár ma is játszódhatna: András, Albert és Bence (Orbán Tibor, Tahi-Tóth László és Uri István) álmai valóra válnak, amikor Balaton körüli biciklitúrára indulnak. Minden együtt van, ami egy fantasztikus nyárhoz kell: napfény, vízpart és csinos lányok. Csaknem felhőtlen a boldogság, amikor egyszer csak megjelenik egy lány, Eszter (Káldi Nóra) és vele együtt a bonyodalmak. A Szerelmes biciklisták története különösen érdekes lehet a Balaton körül ma kerékpározóknak. Felismerhetőek a helyszínek és szembetűnő változások 1965 óta…

nyar.a.hegyen.exact726w

Teljesen más hangulatú Bacsó Péter másik, 1967-ben készült balatoni filmje, a Nyár a hegyen. Itt is a szerelem viszi előre a történetet, de már nincs vidámság, sem romantika. A sztoriban Komora, a fiatal festő és barátai, Szabó doktor és Mari, a tanárnő művésztelepet szeretnének létrehozni egy badacsonyi kőbányánál, ezért megveszik a régi internáló tábor barakkjait. Sári, Mari tanítványa meghívja a társaságot egy vitorlás kirándulásra, ahol kiderül, hogy a fiatal lány apja, Veszeli a tábor parancsnoka volt egykor, Szabó doktor pedig a foglya. A film több hazai és nemzetközi díjat is kapott, a Badacsonyban épülő tábor titkai elgondolkodtató estét ígérnek.

Szélcs2

Olyan balatoni film is született, amely a magyar tenger közepére repíti a nézőket. Sas Tamás 2009-es mozija, a Szélcsend három nő történetét meséli el, akik egy balatoni vitorlásklubból indulnak egy utolsó őszi vitorlázásra, kihasználva a jó időt. Az idillinek induló történet a tó közepén, néhány pohár pezsgő után  gonosz játékba csap át. Senki sem az, aminek látszik, mindenkinek vannak titkai és hazugságai. Női lelkek, perpatvarok és  tragédiák a Balaton közepén.

A Balaton talán legkülönlegesebb, legidillibb szegmensét a Kis-Balatont nem sok filmben csodálhatjuk úgy, mint a Tüskevár című sorozatban.  Az 1966-ban forgatott és egy évvel később bemutatott fekete-fehér ifjúsági filmsorozatot Fejér Tamás rendezte Fekete István klasszikus regénye alapján. A sorozat képi világa – bár fekete fehér – minden természetbarátot elvarázsol.

Tüskevár2

Csodálatos felvételeket láthatunk a Kis-Balaton érintetlen világáról, köré pedig kapunk egy szerethető történetet két budapesti fiú és egy idős „ berekbéli” ember barátságáról. Amióta láttuk, hogy Tutajos (Ladó Gyula Lajos)  és Bütyök (Pondoray Béla),  az öreg Matula (Bánhidi László) segítségével hogyan hódította meg a Berek világát, mindannyian ilyen nyarat szeretnénk.  Még akkor is, ha csípnek a szúnyogok, összevágja a lábunkat a nád és véresre  veri fejünket a jégvihar.

balaton_zimmer feri

Tímár Péter 1997-es Zimmer Feri című filmjében Fikász Ferenc, ötvenéves vállalkozó, hatalmas adósságot nyakába véve kibérel egy balatoni üdülőt. Terve az, hogy nyár végére kifizesse az összes adósságot és lerakja családja boldogulásának alapjait. A cél eléréséhez semmitől sem riad vissza: méregdrágán adja ki a szobákat, vizezi a sört, romlott húsból főz és földet kever a kávéhoz. Zimmer Feri megmutatja milyen is volt a nyolcvanas évek magyarországi „szolgáltatóipara”, és bár kissé erőltetett, de azért benne van az a néhány poén, amiért érdemes megnézni. A film jeleneteiből jól felismerhetőek a jellegzetes balatonföldvári helyszínek.

balaton_szezon

Ma már kultfilmnek számít, hiszen egy generáció életérzését, világhoz való viszonyát mutatta be a 2000-es évek elején Török Ferenc Szezonja, amely Balatonaliga jól ismert strandján és üdülőkomplexumában játszódik. A sztoriban három huszonéves fiatal – Guli, Virág és Nyéki Peti (Nagy Zsolt, Nagy Ervin, Kokics Péter) – Karcagon tengeti mindennapjait, a Flash nevű diszkóban dolgoznak pultosként. Miután egyiküket kirúgják, a fiúk nekivágnak az országnak. Csupán egy dolog fontos nekik: történjen már valami. Csakhogy fogalmuk sincs arról, hogy mi legyen ez a valami. Elindulnak a Balatonra, hátha ott megtalálják, amit keresnek. A Szezon kultusz jellegéhez nagyban hozzájárult Zságer Balázs zenéje.

balaton_tibor

Fonyó Gergely és Divinyi Réka 2006-os filmje, a Tibor vagyok, de hódítani akarok erősen megosztotta a kritikusokat, de a nézőszámok alapján mégis úgy tűnik, a nyárba belefért egy balatonfüredi limonádé is. A középiskolás Tibor az évzárón tudja meg, hogy megbuktatták történelemből. Lőttek a horvátországi nyaralásnak, bulizásnak és a csajozásnak, helyette irány a balatonfüredi hotel, apja vállalatának üdülője és felkészülés a pótvizsgára. Azonban hamar kiderül, a nyári kényszermunka is hozhat kalandot, szerelmet és tapasztalatot a férfivá váló fiú számára.

98792_1024_eszterhagyateka02

Ha nem is közvetlenül a tó partján játszódik, de már a nyitóképben fantasztikus balatoni panoráma tárul elénk az Eszter hagyatéka című kosztümös moziban. A történet a harmincas évek végének Balaton-felvidékére repít minket, ahol Eszter, a szép úrinő éli magányos, örömtelen életét. Már nem vár sokat a sorstól, a hűtlen, szélhámos Lajos nővérét vette el helyette. Lajos húsz év után meglátogatja Eszteréket és hirtelen minden megváltozik. A film igazi „sztárparádé”: Nagy-Kálózy Eszter, Cserhalmi György, Törőcsik Mari, Eperjes Károly és a Balaton-felvidék. Nem is kell ennél több egy kellemes, de elgondolkodtató nyári estéhez.