Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Március 7-én, szombaton tartja somogyi tematikus napját a Hagyományok Háza. Az egész napos program keretében bemutatják Somogyország sokszínű népi kultúráját. Lesz többek között fafaragás, tojásfestés, viseletkiállítás és gasztronómiai bemutató, fellép a Bahorka Társulat, valamint bemutatkozik a Karádi Hagyományőrző Hímzőkör Egyesület is.

MTI

Somogy megye, vagy legrégebbi tájnevén Somogyország néprajzi képe változatos és összetett. A Balaton és a Dráva között elterülő nagy kiterjedésű megye jellegzetes kisebb tájakra oszlik. A Kapos vonalától délre fekszik Belső-Somogy, északra pedig Külső-Somogy. A két tájat az egykori mocsaras Kapos-völgy, a Vízmente választja el. Nevezetes kistáj például a Nagyberek és Zselic. Szokásait, hagyományait tekintve is különleges, sokszínű tájegység. A somogyi női viselet jellegzetessége a vizitke, ami egy szélesen lefelé bővülő hímzett vagy egyszínű blúz. A szoknyák általában színes brokátból vagy selyemből készültek, ehhez fekete vagy sötétkék ráncolt kötényt kötöttek. Lábbelinek, magasított sarkú fekete vagy sötétkék szalagos bársonycipőket viseltek, és olyan bőrcipőt amit színes fonallal, virágmintákkal cifráztak.

A viseleteken kívül Somogyország teljes néprajzi kultúráját igyekszik majd megeleveníteni március 7-én a Hagyományok Háza a “tematikus rendezvénysorozat” keretein belül, ahol minden alkalommal egy-egy tájegység népi kultúrájának széleskörű bemutatása a cél. A viseletkiállítás és a tájegységi jellemzők bemutatása mellett napközben fafaragó és hímestojás festő foglalkozások lesznek, Antal Andrea, a somogyi ízek ismerője tart majd gasztronómiai bemutatót és kóstolót, valamint a Bahorka társulat hagyomány-kvízzel egybekötött műsorával és a somogyi táncanyag megismertetését célzó Etnomozival is várják az érdeklődőket. A Karádi Hagyományőrző Hímzőkör Egyesület karádi mintás színezőkkel, kirakós játékokkal várja majd a kicsiket, a nagyobbaknak pedig hímzésbemutatóval és foglalkozással készülnek, valamint egy kiállítás ad ízelítőt a karádi asszonyok különleges hímzéseiből.

Az Utazz velünk Somogyországba című műsorban a somogyi tájegység énekeit, táncait és hangszereit Horváth Tibor, a Somogy Táncegyüttes táncosa, Cszigány Tamás „Csárli”, Husi Gyula, Hetényi Milán és Dóra Áron fogja bemutatni. 19 órától Fábián Éva koncertjét láthatják az érdeklődők, melynek keretében a somogyi ének és muzsika is nagy szerepet kap majd. Este tánctanítás és hajnalig tartó táncház lesz.

Fotó: karad.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •