Idén bárki beküldheti az augusztusi budapesti Színes város fesztivál szervezőinek művészi portfólióját, hogy a kiválasztott tűzfalakat megszínesítse.

MTI

Sokan tudnak kisebb dimenziókban művészi grafikát létrehozni, ám tűzfalnyi felület megszépítéséhez extra technikai tudás szükséges, a street art művésznek tudnia kell például magas állványon vödröket cipelni, tériszony nélkül a magasban festeni.  Idén változott a csupasz tűzfalak “felvidítására” vállalkozó művészeti fesztivál pályázati koncepciója: ugyan vannak “visszajáró művészeik”, színesíteni szeretnék a palettát, ezért bárki jelentkezését szívesen veszik. A portfóliókat június 24-ég várják, ezután szakmai zsűri választja ki a fesztivál résztvevőit. “Nincs egyetlen tökéletes irány vagy stílus, minél többféle gondolkodásmódot szeretnénk bemutatni, hogy a járókelők közül sokan megtalálhassák, ami neki tetszik”.

A szervezők folyamatosan “gyűjtik” a város forgalmas csomópontjainak szomorú látványt nyújtó tűzfalait, ezután egyeztetnek a tulajdonosokkal, döntéshozókkal a lehetőségekről, van, hogy hőszigetelni, renoválni kell a felületet, mielőtt a művészi munka elkezdődne. A Színes város fesztivál augusztus 22-én indul, egy hónapon át díszítik a tűzfalakat, noha egy-egy graffiti készítését remélhetőleg már korábban elkezdhetik.  A “színesítés” 2008-ban indult, akkor még Színes város projekt néven. Eddig 15 ezer négyzetméter falfelületet festettek be, de a mozgalom hatására már 20 ezernél is több azon falak száma, amelyek kezdeményezésünk nyomán művészi arculatot nyertek.