Első alkalommal rendezi meg a nemzetközi Bartók Európáért Fesztivált a Concerto Budapest szeptember 25. és 29. között München legnagyobb koncerttermében, a Gasteigban.

MTI

A koncerteken olyan világhírű szólisták lépnek majd színpadra, mint Vlagyimir Jurovszkij, Valerij Afanaszjev, Petra Lang, Gidon Saks és Francois Leleux. A fesztiválsorozat nyitó eseményének németországi partnerei a Müncheni Kamarazenekar és a Müncheni Filharmonikusok – közölte a Concerto Budapest. A Bartók Európáért Fesztivál szorosan kapcsolódik a 2016-17-es Bartók-év programjához, amely a szerző születésének 135. évfordulójának állít emléket hangversenyekkel, kiállításokkal és nemzetközi zenei versenyekkel.

A 2016-os fesztivál fő támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, Bajorország kormánya pedig üdvözli a fesztivál alapgondolatát és mindenben segíti a szervezők munkáját. A fesztivál a követő években minden alkalommal más európai nagyvárosban mutatja be Bartók Béla zenei és szellemi hagyatékát a rendezvény állandó résztvevőivel – a kezdeményezést elindító Concerto Budapest, valamint a London Philharmonic Orchestra – és az aktuális országok zenekaraival. A tervek szerint 2017-ben Lengyelország, 2018-ban pedig Nagy-Britannia ad otthont a koncerteknek.

A programot minden évben Bartók Béla legfontosabb művei, valamint a kezdeményezés szellemiségére reflektáló klasszikus és modern művek alkotják majd. A Concerto Budapest Magyarország egyik vezető nagyzenekara, amely az elmúlt években Európa, Amerika és a Távol-Kelet legrangosabb koncerttermeiben lépett fel. A zenekar karmestere és művészeti vezetője a Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas Keller András, aki 2016 januárja óta a Guildhall Music School professzora. 

A London Philharmonic Orchestra a világ egyik legnívósabb, nagy múltra visszatekintő szimfonikus zenekara. Alapítója és első vezetője Sir Thomas Beecham volt (1932), akit azóta olyan világhírű zenészek követtek, mint Sir Adrin Boult, Solti György és Kurt Masur. Vlagyimir Jurovszkij orosz születésű karmester 2007 óta tölti be a posztot.