Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A becsérték feletti áron, jutalékkal együtt 3 252 500 dollárért (908 millió forintért) kelt el Hantai Simon Mariale-sorozatának M.D.4 című darabja a Sotheby’s csütörtök esti New York-i kortárs árverésén, amelyen a művész és az amerikai alkotók esetében egyaránt rekordot jelentő 110,5 millió dollárt (30,85 milliárd forintot) fizettek Jean-Michel Basquiat egyik alkotásáért.

MTI

A fiatalon, mindössze 27 évesen 1988-ban elhunyt Basquiat cím nélküli képét Maezava Juszaku milliárdos japán üzletember vette meg 10 perces licitháború után az aukciósház tájékoztatása szerint. Az ismert műgyűjtő a csibai múzeumába szánja az 1982-es nagyméretű festményt, amely egy arcot ábrázol.

Basquiat esetében eddig 57,3 millió volt az aukciós rekord tavaly májusból. Akkor is Maezava Juszaku volt a vevő.
Basquiat 1982-ben festette művét, amelyet 1984-ben 19 ezer dollárért vásárolt meg egy műgyűjtő, azóta a festmény az ő gyűjteményét gazdagította és a közönség előtt szinte ismeretlen volt. A kép leütési ára több rekordot is megdöntött, nemcsak a művész egyéni és az amerikai alkotók eladási rekordját, de ez lett a legmagasabb áron elkelt műalkotás, amelyet fekete képzőművész készített, és az első olyan 1980 után készült műalkotás, amely átlépte a 100 millió dolláros határt.

A páratlan leütési árral Basquiat bekerült olyan művészek, mint Picasso, Giacometti, Andy Warhol és Francis Bacon panteonjába – hangoztatta Oliver Barker, a Sotheby’s nemzetközi kortárs szakértője. Az aukció 50 tétele kettő kivételével mind elkelt, az összbevétel elérte a robusztus 319,2 millió dollárt, ami jóval meghaladta a becsült 277 millió dolláros bevételt.

Az árverés két másik nagy érdeklődéssel kísért műalkotása Roy Lichtenstein Nude Sunbathing című képe 24 millió dollárért, míg Gerhard Richter Abstraktes Bild című festménye 15,4 millió dollárért kelt el.

Hantai Simon (1922-2008) művei iránt egyre nagyobb a kereslet, decemberben a Sotheby’s párizsi árverésén 4,43 millió eurót adtak egyik festményéért. Bár Magyarországon született, Franciaországban lett keresett művész. 1960-ban kezdett el az úgynevezett pliage (festett, gyűrt majd újrahajtogatott vásznak) technikával dolgozni. Két év alatt 18 nagy kép került ki a keze alól, ezek javarésze ma múzeumoké, nagyon kevés darab jut ki a műtárgypiacra.

Vezető képen Hantai Simon/ erdekesvilag.hu


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •